Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Hacı adaylarına çok önemli uyarı!

        Diyanet İşleri Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy, geçmiş yıllardan bu yana hacı adaylarına maske de dağıtıldığını belirterek, yapılacak seminerlerde bu maskelerin özellikle kalabalık yerlerde kullanılması gerektiğinin anlatılacağını aktardı.

        Suudi Arabistan hükümetinin hacılar için grip aşısını ve toplu yerlerde meske takmayı mecburi hale getireceği, 65 yaş üstü ve 12 yaş altı bireylere hac vizesi vermeyeceği yönünde haberler gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy, CİHAN'a yaptığı açıklamada, hacı adaylarının sağlıklarını çok önemsediklerini belirterek, "İbadet sağlığa dayalı bir oluşum." dedi.

        Nisan ayından itibaren domuz gribi konusunun basında sıkça yer aldığını hatırlatan Ersoy, Suudi Arabistan'ın da bu konuda bazı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Konuyla ilgili nihai bir kararın henüz kendilerine ulaşmadığını kaydeden Ersoy, "Basına yansıyan bilgiler dışında, bize resmi bir bilgi henüz gelmedi." diye konuştu.

        Hacı adaylarının her sene kutsal topraklara gitmeden önce Menenjit aşısı olduğunu dile getiren Ersoy, bu sene grip aşısının da menenjit aşısı ile birlikte mecburi hale getirileceğini kaydetti. Geçen yıl, Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyesi ile konunun gündeme geldiğini anımsatan Ersoy; domuz gribi, Dünya Sağlık Örgütü ve Suudi Arabistan'dan gelen açıklamalar neticesine, grip aşısının zorunlu hale getirildiğini ifade etti. Hacı adaylarının grip aşısını kendi imkanları ile olacağını dile getiren Ersoy, "Aşı sonrasında, bir kart geliştirdik, bu kartı alacaklar. Vize verilmesi esnasında Menenjit aşısı ile birlikte grip aşısı olduğuna dair bu kart da hacı adaylarından istenecek." şeklinde konuştu.

        Ersoy, konuyla ilgili illere bir yazı gönderildiğini de kaydetti. Domuz gribi ile ilgili aşı çalışmalarının yurt dışında devam ettiğini belirten Ersoy, "Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili gerekli bağlantıyı yaptı. Aşı üretilir üretilmez ilk teslimatın yapılacağı ülkelerden biri de Türkiye. Bu aşıyı da yetiştiği yerden itibaren hacı adaylarına ivedilikle uygulamaya başlayacağız." dedi.

        "HACI ADAYLARINA SEMİNERLERDE DAĞITILAN MASKELERİN KULLANILMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLECEK"

        Diyanet İşleri Başkanlığı'nın geçmiş yıllardan beri hacı adaylarına maske dağıttığını dile getiren Ersoy, "Her sene hacı adaylarına verilecek malzemeler ile birlikte, zorunlu olarak maskeyi de dağıtıyoruz." ifadesini kullandı. Ersoy, seminerde hacı adaylarına, bu maskeyi toplu mekanlarda kullanmalarının tavsiye edileceğini belirtti.

        Bu sene hacı adaylarına sağlık konusunda da seminerler verileceğinin altını çizen Ersoy; hac, sağlık ve hijyen konularının yanı sıra, Suudi Arabistan'ın verdiği kararlar konusunda da vatandaşların bilgilendirileceğini aktardı. Ersoy, Ramazan ayı sonunda başlayacak seminerlere hacı adaylarının katılmalarını istedi.

        "YAŞ SINIRLAMASI İLE İLGİLİ PANİĞE GEREK YOK, OLURSA DA AŞILMAYA ÇALIŞILIR"

        Yaş ile ilgili sınırlamalardan da bahsedildiğini hatırlatan Ersoy, konuyla ilgili şunları dile getirdi: "Ne derece risk unsuru oluşturuyor onu bilemiyorum. Ancak biz hacı adaylarına ülkemizde kayıtlar yaparken, aile ortamında gitmelerini teşvik ediyoruz, bir de grup bağlantısı olanlar var. Kişi oğlu, kızı ya da bir yakını ile müracaat ediyor. Hacı adayı 65 yaşındadır, onun eşi daha küçük yaştadır. Oğlu kızı vardır, daha küçük yaştadır. Ya da bağlantı kurduğu kişi, daha küçük yaştadır. 74 bin hacının kayıtları şu anda tamamlanmış durumdadır. 65 yaşı sınır olarak tespit edersiniz, bu 100 kişi çıkar. Bağlantıları ile beraber bin kişi olur. Dolayısı ile bunu ayıklamak da sıkıntılıdır. Böyle bir karar tavsiye niteliğindedir şu an. Tavsiye maiyetinde gelen kararları kurulumuz değerlendirir. Bağlayıcı mahiyette bir karar olursa, yine kurulumuz değerlendirilir. Bunun uygulanıp uygulanamayacağı konusu gerektiğinde Sağlık Bakanlığı, Hac Bakanlıği ile Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ile ülkemizin şartları, vatandaşlarımızın pozisyonu, durumu, sağlık raporları ile tescil edilerek, bunlar yine aşılmaya çalışılır."

        "HACI ADAYLARINI PANİĞE SEVK EDECEK HABERLER YAPILMAMALI"

        Konuyla ilgili haberlerin yanlış yansıtılabildiğini de kaydeden Ersoy, "Suudi Arabistan, bu konularda nihai kararını vermiş değil. İstişare halinde. Kesinleşince, tedbirler bildirilir. Tavsiyeler ya da kesinleşmiş kararlar değerlendirilir. Bakanlıklar Arası Hac Umre Kurulumuz, en isabetli kararı verir." dedi.

        Vatandaşların, bölük börçük haberler ile tedirgin edilmesine gerek olmadığını ifade eden Ersoy, "Biz bu konuda hassasız, kararlıyız, tetikteyiz. Gecemiz, gündüzümüz hacı adaylarının sağlıklı bir şekilde hacca gidip gelmelerini sağlamak için tedbir almakla geçiyor. Şu anda hacı adaylarını endişeye sevk edecek bir durum da yok" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ