Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık “Böbrekleriniz sağlıklı mı?”

        Eczacıbaşı Topluluğu, böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini artırmak amacıyla Türk Nefroloji Derneği ve Türk Böbrek Vakfı işbirliğiyle yeni bir kampanyaya imza atıyor. “Böbrekleriniz Sağlıklı mı?” adlı kampanya, böbrek hastalıklarında erken teşhisin önemine dikkat çekmeyi amaçlıyor. 01-11 Mart tarihlerini kapsayan “Böbrekleriniz Sağlıklı mı?” kampanyası ile böbreklerin sağlık üzerindeki kritik önemi ve tedavi seçenekleri konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi de hedefleniyor.

        “Böbrekleriniz Sağlıklı mı?” kampanyasının duyurulması için gazete ilanlarının yanı sıra, TV ve sinemalarda gösterilmek üzere 30 saniyelik bir kısa film hazırlandı. Kanyon’da kurulan standlarda dağıtılan broşürler ve su sebilleriyle de kamuoyunun böbrek sağlığı konusunda bilinçlendirilmesine katkı sağlanıyor. Kampanyanın medya sponsorluğu ise, Kanal D, CNN Türk, Hürriyet ve Mars Entertainment Group üstleniyor.

        Türk Böbrek Vakfı’ndan “Dünya Böbrek Günü” paneli

        8 Mart ‘ta Türk Böbrek Vakfı tarafından Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle düzenlenen panelde Türkiye’de böbrek sağlığı politikalarının değerlendirmesi yapıldı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Sebahattin Aydın ve Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş’ın katıldığı panelde Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da bir konuşma yaptı. Bülent Eczacıbaşı konuşmasında “Böbrek yetmezliği insanların sağlıklı yaşamasını engelleyen, hayat standartlarını zorlayan, ekonomik sıkıntıları beraberinde getiren kronik bir sağlık problemidir. Bu sebeple Eczacıbaşı Topluluğu olarak düzenlediğimiz kampanyanın yurt geneline yayılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

        Prof. Dr. Şükrü Sever’in dünyada böbrek hastalıklarının genel durumuna ilişkin bilgi verdiği panelde, Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, vakıfların kronik böbrek yetmezliği ile mücadeledeki rolüne değindi.

        Yaklaşık 42 bin diyaliz hastasının bulunduğu Türkiye’de son bir yılda hasta sayısında yüzde 10 artış görüldü. Son dönemde böbrek yetmezliği hastalarının yüzde 76’sı hemodiyaliz, yüzde 13’ü periton diyalizi, yüzde 11’i ise böbrek nakli ile tedavi ediliyor. Diyaliz tedavisi gören bir böbrek hastasının devlete bir yıllık maliyetinin 28 bin dolar olması, böbrek yetmezliğinin ülke ekonomisi üzerindeki önemine de işaret ediyor.

        Yüksek tansiyon ve diyabet, böbrek yetmezliğine yol açabiliyor

        Yapılan istatistikler her 10 kişiden birinin böbrekleriyle ilgili bir rahatsızlığı olduğunu ortaya koyuyor. Böbrek hastalıklarının sinsi bir şekilde ilerlemesi, kronik böbrek yetmezliği oluşmadan önce erken teşhisin önemini artırıyor. Diyabet ve yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlıkların başında geliyor. Bu tip rahatsızlıkları olan kişilerin bir nefroloji uzmanı tarafından takip edilmeleri ve tedavilerinin düzenlenmesi, uzun bir süre diyalize ihtiyaç duymadan hayatlarını devam ettirebilmelerine olanak sağlıyor.

        Böbrek rahatsızlıklarının belirtileri arasında halsizlik, idrar anormallikleri, kusma, bulantı, vücutta şişme, kan basıncında yükselme, uyku hali, kansızlık, ciltte renk değişikliği, kaşıntı, iştahsızlık ve baş dönmesi yer alıyor. Böbrek yetersizliği teşhisi için basit bir idrar ve kan testi yeterli oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ