Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Döllenmemiş yumurtadan kök hücre

        Bilim adamları, döllenmemiş yumurtaları uyararak embriyonik kök hücre elde etmeyi başardı.

        Bu sayede günün birinde bir kadının nakil gerektiren bir hastalığın tedavisi için laboratuvara yumurtalarını verebileceği ve laboratuvarda bu yumurtalardan vücudunun reddetmeyeceği dokular geliştirilebileceği belirtildi.

        "Cloning and Stem Cells" dergisinin internet sitesinde verilen bilgiye göre, bu yöntemle, kadınlardan alınan yumurta embriyonik gelişmeyi başlatmak için uyarılıyor. Bu süreç, döllenme olmadığı için bir embriyo oluşmasıyla sonuçlanmasa da kök hücre oluşması sağlanabiliyor. Araştırmayı kaleme alan Jeffrey Janus, bu şekilde elde edilen kök hücrelerin yumurtayı veren kadın dışındaki kişilerde de, vücudun reddetmesini engelleyici tedaviyle birlikte kullanılabileceğini söyledi.

        Yöntemin "ilginç" olduğunu belirten Harvard Kök Hücre Enstitüsünden George Daley, bununla birlikte bu hücrelerin doğal yollarla döllenmiş yumurtadan oluşan emriyondan alınan kök hücreler kadar iyi olup olmayacağının henüz bilinmediğini söyledi.

        Daley, erkeğin DNA'sının bulunmamasının kök hücrelerin performansını etkileyip etkilemeyeceği sorusunu sordu. Dartmouth Yüksek Okulundan Ronald Green ise yumurtayı uyarmanın, etik yönden kabul edilebilir bir kök hücre elde etme yöntemi olduğunu söyledi.

        (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ