Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Filmlerde, dizilerde yaşanan hafıza kaybı gerçek olabilir mi?

        Yeşilçam senaryolarının değişmezlerinden olan karakterlerin hafıza kaybı geçirdiği sahneler dizilere de taşındı. Gerçek hayatta da, entrika dolu bir film gibi takip ettiğimiz Ergenekon davasında ara ara hafıza kaybı haberleri geliyor!

        Peki, bu tarz hafıza kayıpları tıbbi olarak mümkün mü? Mümkünse hangi durumlarda yaşanır, tedavisi ve belirtileri neler?

        Hafıza sildirilebilir mi?

        Her ne kadar Sil Baştan filminde Clementine Kruczynski karakteriyle izlediğimiz Kate Winslet, sevdiği adamı unutmak için hafızasını sildirse de bu işin hikâyesi. Tıbben böyle bir şey mümkün değil.

        Hafıza kayıplarında insan, hayatının bir kısmını unutup diğer kısmını hatırlayabilir mi?

        Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz'a göre bu mümkün değil. Çünkü kısmi ve geçici hafıza kayıpları genelde yaşanılan şok sonrası beynin bilinçli olarak kendini kapatmasıyla yaşanıyor. Örneğin bir trafik kazasında beyin kaza esnasındaki psikolojik gerilimi kaldıramayacağını düşünerek o anı hatırlamak istemiyor, kendini korumaya yönelik yaşadıklarını hafıza kaydından çıkarıyor. En fazla da son 3–4 günü ya da bir haftayı silebiliyor. Yani Kurtlar Vadisi'nde olduğu gibi kişinin son 10 yılını hatırlayıp gerisini hatırlamaması mümkün değil. Yavuz, ayrıca ilaçlarla da böyle bir kaybın yaşanamayacağını belirtiyor.

        ***

        Amnezi nedir?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ