Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kolestrolün yükselmesini önlüyor

        Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaplankıran, E ve C vitamini açısından zengin bir tropikal meyve olan avokadonun yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladıkları proje kapsamında Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 40 dekarlık alanda avokado yetiştiriciliği yaptıklarını belirtti:

        ''Avrupa ülkelerindeki tüketicilerce çok fazla tercih edilen 5 çeşit üzerinde çalışma yaptık. Vitamin ve protein zenginliği nedeniyle 'afrodizyak meyve' olarak nitelendirilen avokadonun bölgeye uygun olduğunu gördük. Limon yetiştiriciliği yapılan hemen her yerde bu meyvenin de yetiştirilebileceğini tespit ettik.

        Üreticilerin ihracattan daha fazla pay alabilmesi ve emeğinin karşılığını görebilmesi açısından bu meyvenin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Tanesi yaklaşık 4 TL'den alacı bulan avokado sayesinde yetiştiricilerimiz daha fazla para kazanabilir.''

        İsrail'de yılda ortalama 60 bin ton, İspanya'da da 70 bin ton civarında avokado yetiştirildiğini ve ihraç edildiğini vurgulayan Kaplankıran, Avrupa pazarından Hataylı üreticilerin de yararlanması gerektiğini kaydetti.

        Türkiye'nin avokado üretimiyle ilgili net verilerin bulunmadığını ama yıllık 50 bin ton hedefine ulaşılabileceğini ifade eden Kaplankıran, bu konuda çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

        DAMAK TADI

        Türkiye'de avokado meyvesi tüketiminin son derece az olduğunun altını çizen Kaplankıran, ''Vatandaşımızın damak tadına uygun değil. İnsanlar, bu meyveyi şekerli olmadığı için 'tatsız' olarak nitelendiriyor ve fazla tüketmiyor. Aslında, meyve olarak değerlendirildiği gibi salatalara da doğranarak tüketimi mümkün'' diye konuştu.

        E ve C vitamini açısından zengin olan avokadonun içerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önlüyor. Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olan avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok ediyor. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ