Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 'Cinsel Mit' eğitimli insanlarda daha yaygın

        Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Mersin Şube Başkanı Yaşam Yanardağ Çelik, cinsel mitlerin, eğitim düzeyi yüksek gruplarda hatta doktorlar arasında bile çok yaygın olduğunu söyledi. Çelik, bu mitlerin zamanla cinsel ilişkiyi belli biçimlere zorladığı gibi cinsel ilişkinin kalitesini de düşürdüğünü anlattı.

        Cinsel terapi uzmanı olan Çelik, her toplumun kendine özgü mitolojileri olduğunu ve temsil ettiği toplumun aynası olarak öne çıktığını belirterek, mitolojilerin yalnızca periler veya kahramanlar üzerine yazılı olmadığını, düşünce, duygu ve davranışlarla ilgili birçok inanışın kulaktan kulağa dolaşarak, kuşaktan kuşağa aktaran milletlerin de var olduğunu anlattı.

        Bilme, öğrenme ve depolama gibi süreçlerin henüz anne karnındayken başladığını dile getiren Çelik, bunun yanında iyi kötü, doğru ve yanlış ne varsa yaşama dair her şeyin beyinde şemalandığını, bir kısmının görünür ve hatırlanır yerde diğer bir kısmının ise çok daha ötelerde derin sularda depolandığını bildirdi.

        TÜRK TOPLUMUNDA CİNSELLİK EN UZAK DURULAN KONULARDAN BİRİ

        Çelik, toplumda bu konuda çok yanlış bilgiler olduğunu söyledi. Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Her şema kendi dükkanını açar ve kendi ekmeğini kazanır. En çok prim yapanlardan biri bizim cinsellikle ilgili tüm bilgi ve öğretilerimizin sergilendiği cinsel mitler dükkanıdır. Cinsel mitlerin bizim ülkemizde öyle çok çeşidi vardır ki; son derece renkli bir dükkandır burası. O kadar çok yanlış ve çarpık bilgiyle yüklüyüz ki, kadının da erkeğinde cinsel hayatını alt üst eden, beklentilerini çok olumsuz yönde etkileyen yanlış ve çarpık bilgiler. Geleneksel olarak kulaktan kulağa yayılan, toplumun hayal gücü etkisiyle biçim değiştiren, bilimsel verilerle bağlantılı olmayan cinsel mitler, cinsellikle ilgili olumsuz ve abartılı düşüncelerdir."

        Yaşam Yanardağ Çelik, cinsel mitlerin genellikle toplum içinde kabul gördüğünü, bu nedenle de birçok insanın yarım yamalak bilgilerle cinselliği yaşarken kimisinin de doğru bildiklerinin aslında birer uydurma olduğunu yıllar sonra öğrendiğini dile getirdi. Yaşam Yanardağ Çelik, cinsel mitlerin oluşturdukları abartılı ve gerçekçi olmayan cinsel beklentiler, suçluluk ve yetersizlik hisleri, kaygı ve başarısızlık korkularıyla cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırladığına dikkat çekti.

        Bir cümlenin kadını, yıllar süren bir cinsel probleme mahkum edebildiği gibi erkeğe de farklı esaretler yaşatabileceğini kaydeden Çelik, Türk toplumunda cinselliğin en uzak durulan konulardan biri olduğu gibi konuşulmasının da her zaman ayıp, yasak veya günah sayıldığını anlattı.

        AYIP, YASAK, GÜNAH VE MERAK CİNSELLİĞİN AYRILMAZ PARÇALARIDIR

        Çelik, ayıp, yasak, günah ve bir de merakın mahşerin dört atlısı gibi cinselliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu anlattı. İşte bu dört sebebin cinsellikle ilgili yanlış ve eksik inanışlarımızın ortaya çıkmasına yol açtığını anlatan Çelik, şöyle konuştu:

        "Pek çoğu doğamıza bile aykırı ve çarpıtılmış olan bu hikayeler kapalı kapılar ardında kalmış kaygılarımızı, korku ve endişelerimizi yansıtır. Cinsellik; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak haz alıp haz

        verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme olmalıyken bunu bir performans olarak görüp ereksiyonun ne kadar sert olduğunu, ne kadar uzun sürdüğünü ve kadının kaç kez orgazm olduğunu sorarız. Sorunlar ortaya çıktığında ise bize yardımcı olması için mekanik yardımlar ve önerilerden medet umarız. Arkadaş çevresi, medya, şakalar, fıkralar, pornografik yayın ve komşular cinsel mitlerin toplumun genelinde kabul görmesine itina ile farkında olmadan katkı sunanlardan bazılarıdır."

        CİNSEL MİT, DOKTORLAR ARASINDA DAHA ÇOK YAYGIN

        Çelik, bilinenin aksine cinsel mitlerin, eğitim düzeyi yüksek gruplarda hatta doktorlar arasında bile çok yaygın olduğunu söyledi. Çelik, bu tür mitlerin cinsel sorunların oluşmasında bir neden ve oluşan cinsel sorunlarında artarak devamında çok önemli bir yer tutulduğunu hatırlattı.

        Cinsel mitlerin, kişilerin cinsel kimliklerinin oluşmasında da önemli bir yer tuttuğunu, zamanla cinsel ilişkiyi belli biçimlere zorladığı gibi cinsel ilişkinin kalitesini de düşürdüğüne işaret eden Çelik, bu cinsel mitlerin

        değiştirilmesinin de kişilerin cinsel sorunlarının çözümünde ilk adımı oluşturduğunu, bu nedenle de cinsel mitlerin daha iyi anlayıp kişinin kendisinde var olanları görebilmesi adına bazı mitler olduğunu söyledi.

        "Cinsellik iç güdüseldir, öğrenilecek yeni şeyler yoktur" şeklindeki mitle ilgili olarak Çelik, şu yorumu yaptı: "İç güdüsel ve biyolojik temeli olmakla birlikte cinsel tutum ve davranışların önemli kısmı öğrenme ile gelişir. Tıpkı araba sürmeyi öğrenmek, okuma yazmayı öğrenmek gibi cinsellikte öğrenilen bir davranıştır. Bu nedenle yeterli bilgi ve beceri düzeyine sahip olabilmek için cinsellik hakkında keşfedilecek yeni şeylerin sınırı yoktur."

        IHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ