Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Beyin ameliyatında doktorlarla sohbet etti

        Ege Üniversitesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sertaç İşlekel, izlediği Kent Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatın seyri ile ilgili bilgi verdi.

        Mehmet Çoban'ın, kol ve bacaklarındaki uyuşma şikayetiyle başvurduğunu belirten Prof. Dr. İşlekel, tetkiklerde hastanın böbreğindeki tümörün beynine sıçradığının belirlendiğini kaydetti.

        Tümörün, beyinde motor sahası denilen, kol ve bacak hareketlerini düzenleyen bölgenin hemen üzerinde ve geniş yayılımlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. İşlekel, şunları söyledi:

        ''Tümör çıkarılırken hastanın felç olma riski vardı. Bunu engellemek için hastayı bayıltmadan, uyanık olarak ameliyat ediyoruz. Ameliyat sırasında hastaya (elini kaldır, bacağını kıpırdat) gibi komutlar veriyoruz. Bunları yaptırarak hareketlerini test ederken, hastanın motor sahasına zarar vermemiş oluyoruz ve tümörü güvenli şekilde çıkarıyoruz.''

        Prof. Dr. İşlekel, Çoban'ın beyninde çok geniş bir açılım yapmadıklarını, radyoloji tetkikleriyle ulaşmaları gereken noktayı tespit ettiklerini, gerekli işaretlemelerden sonra çok geniş bir kafatası kemiğini kaldırmadan, küçük bir delikten tümörü çıkardıklarını söyledi.

        ''HİÇ BİR HASTAMDA FELÇ OLMADI''

        Klasik ameliyatlarda hasta ameliyat edildikten sonra sonucunun görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr.İşlekel, ''Bu yöntemde ameliyat sırasında sonuçları görüyorsunuz. Uyanık olarak yapılan ameliyatlar sonucunda hiçbir hastamda, güç kaybı, konuşma bozukluğu, felç olmadı'' dedi.

        Prof. Dr. İşlekel, beyin dokusunun acımadığını, kafatasının ağrıyı duymaması için ise ağrı kesici ve lokal anestezi uyguladıklarını bildirdi.

        AMELİYATTA HEYECANLIYDI

        Evli ve üç çocuk babası Mehmet Çoban da ameliyat sırasında, ''Kamyon şoförüyüm, direksiyon başında bayılmışım. Daha sonra hastaneye kaldırmışlar. Öneri üzerine Sertaç beyi bulduk. Şimdi uyumadan ameliyat oluyorum. Korku ve heyecan var'' dedi.

        Ameliyat sırasında doktorun talimatlarıyla kolunu ve bacaklarını sallayan, sorulara cevap veren Çoban, yaklaşık 2 saat süren ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ