Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp krizi, kış aylarında 3 kat daha fazla görülüyor!

        KALP krizi, kış aylarında diğer mevsimlere göre üç kat fazla görülüyor ve daha ölümcül seyrediyor.

        Prof. Dr. İsmet Dindar, “Solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında daha çok kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi, alınan kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği hormonal değişiklikler ve kapalı havanın oluşturduğu stres, bu durumun nedenleri arasında yer alıyor” diyor. Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık gerçekleşmesinin en önemli nedeninin, soğuk havanın uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyon yükseltici etkiler olduğu belirtiliyor.

        DAMARLAR BÜZÜLÜYOR

        Soğuk havada vücut, mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderiyor ve bunu da özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapıyor. Bu büzülme kişide otomatik olarak tansiyon yükselmesine ve koroner kalp hastalarında kalp krizi riskinin artmasına neden oluyor. Ayrıca, kışın artan grip salgını da kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabiliyor.

        Sabah saatlerine dikkat, kriz en sık bu saatlerde

        Prof. Dr. İsmet Dindar, kışın sabah saatlerinin, bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak taşıyan tansiyonu yüksek kişiler için günün en tehlikeli zamanı olduğunu söylüyor. Birçok araştırma karlı bir gecenin ardından sabah dışarıya çıkıp arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor.

        Kışın kalbi korumak için

         KARDA YÜRÜRKEN DİKKATLİ OLUN: Soğuk havada dışarıda bulunan kişilerin ani güç gerektiren işlerden, ıslak ve ağır kar üzerinde yürümekten kaçınmaları gerekiyor.

         SOĞUĞA KARŞI ÖNLEM ALIN: Kalp hastalarının kalp sağlıkları için mevsimsel kurallara uymaları ve yaşam şekillerini buna göre programlamaları öneriliyor. Yaz aylarında nasıl su kaybını önlemek için ilaçlarının dozlarının doktor kontrolünde ayarlanması gerekiyorsa aynı şeyin kışın da kalp krizi riskini tetikleyen soğuk havalar için yapılması gerekiyor.

         YÜN ÇORAP GİYİN: Kalp hastalarının ve özellikle de bacak-damar problemi olanların kış gecelerinde de çorap giymeleri, kış aylarında soğuk havaya çıkarken ise özellikle yün çorap giyme alışkanlığı edinmeleri tavsiye ediliyor.

         İLACINIZI DÜZENLİ ALIN: Kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli almaya özen göstermeleri gerekiyor.

         KALORİYİ KAÇIRMAYIN: Kış aylarında soğuk hava nedeniyle kalorili besinlerin alımı artıyor, egzersiz oranı düşüyor ve kilo artışı görülüyor. Kalp hastalarının kış aylarında tam tahıllı besinler ile sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri ve ağır kalorili besinlerden kaçınmaları gerekiyor.

         SOĞUKTA SPOR YASAK: Egzersiz yapmak için soğuk hava yerine ev, spor salonu ve kapalı ortamların tercih edilmesi öneriliyor.

         ATKIYI UNUTMAYIN: Rüzgârı göğüs bölümüne alacak şekilde dışarı çıkmamanız, soğuklarda atkı ve bere kullanma alışkanlığı edinmeniz ve burnunuzdan hava almanız gerekiyor.

         DİL ALTI İLACI MUTLAKA: Kalp hastası olanların mutlaka dilaltı tabletlerini alarak dışarı çıkmaları tavsiye ediliyor.

        Çabuk yorulmak önemli bir belirtidir

         GÖĞSÜNÜZ AĞRIRSA: Göğüs ağrısı olan herkesin tedbir amaçlı olarak hemen doktora gitmesi gerekiyor. Şüphesiz her göğüs ağrısı kalp hastalıkları belirtisi olarak değerlendirilmiyor. Bazı mide ve yemek borusu rahatsızlıkları ile boyunomur hastalıkları da göğüs ağrısına neden olabiliyor. Yine de göğüs ağrısının kalple bir ilişkisinin olup olmadığının mutlaka sorgulanması gerekiyor.

         ÇABUK YORULANLAR: Özellikle yürüme ve merdiven çıkmayla görülen göğüs ağrısının nedeninin araştırılması önemli görülüyor.

         SAKIN GEÇ KALMAYIN: Göğüs ağrısı çeken ve kalp krizi geçiren hastaların zaman yitirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve bu damarların anında tespit edilip açılabileceğini bilmeleri gerekiyor.

         İLK ALTI SAAT ÖNEMLİ: Özellikle ilk altı saat içinde yapılan müdahalelerle damar tıkanmasına bağlı gelişen kalp adalesi hasarları engellenebiliyor.

        Ceyda Erenoğlu- Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ