Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 5 günde verdiği 4 kilo ölümü oldu

        AŞIRI kilolarından kurtulmak isteyen Kamil Can Koşar (35), geçtiğimiz hafta bir aylığına Antalya Duacı Köyü’ndeki klinik otele yerleşti. Koşar, perşembe günü doğa yürüyüşünde midesindeki yanma şikâyeti nedeniyle tesise götürüldü. Yapılan müdahalenin ardından diyet programına devam ettirilen Koşar, cumartesi günü lobide otururken aniden rahatsızlanıp yere düştü.

        İlk müdahalesi tesisin genel müdürü Kardiyoloji Uzmanı Aynur Doğan tarafından yapılan Koşar’ın solunumunun durduğu görüldü. Tesisin acil bölümüne götürülen Koşar’a, çağrılan ambulans gelene kadar Doğan tarafından kalp masajı yapıldı. Ancak Koşar tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

        Antalya Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopside Koşar’ın kalp krizi sonucu öldüğü belirlendi. ‘Yakınları, 5 günde 4 kilo verdiği belirtilen Koşar’ın ölümünden tesisi sorumlu tuttu. Acılı ağabey Kerim Koşar, “Kardeşimin kullandığı ilaçları klinik otelde değiştirip, yerine yeni ilaçlar vermişler. Tesisle ilgili şikâyette bulunduk. Bizim canımız yandı. Başkalarının canı yanmasın” dedi.

        MERKEZİN RUHSATI YOK

        Ailenin avukatı Aşkın Çetin ise “Olaya ‘şüpheli ölüm’ denildi. Biz aldığı tedavi sonrası yaşamını yitirdiğine inanıyoruz. Sağlık merkezinin çalışmasıyla ilgili şüphelerimiz var. İlaç verilip verilmediğini bilmiyoruz. Aşırı diyet nedeniyle mi yaşamını yitirdi bilmiyoruz. Gelişmeleri ve ihmal olup olmadığını yakından takip edeceğiz. Otelin ruhsatının olmadığını öğrendik. Sağlık merkezinin nasıl ruhsatı olmaz anlayamadık. Ortada bir ölüm olayı olmasına karşın, şu ana kadar ne bir gözaltı var, ne de otelin bu olayın ardından işletmesinin durdurulması. Olayla ilgili adli tahkikatın başlamaması bile üzüntü verici” ifadesini kullandı.

        Eşiyle birlikte sahip olduğu tesisin genel müdürlük görevini de yürüten Kardiyolog Aynur Doğan ise, “Kamil Can Koşar, tesisimize pazartesi günü 143 kilogram olarak geldi. Zayıflamak istiyordu. Bütün hastalarda olduğu gibi ona da genel kontrol yaptık. Tansiyonu yüksekti ve tansiyon ilacı kullanıyordu. Kullandığı ilacının iyi gelmediğini belirtip, yeni ilaç verdim. Şekeri yüksekti. Açlık şekeri 125’ti. Şeker ilacı yazıldı. Şekeri böylece 101’e düştü” dedi. Koşar’ın perşembe günü ormandaki yürüyüş esnasında midesinde yanma şikâyetinde bulunduğunu belirten Doğan, “Araçla tesise götürdük. EKG’de ve efor testinde bir şey çıkmadı. Emin olmak için anjiyo yapılmasını önerdik. Daha önce yaptırdığını ve bir şey çıkmadığı belirtip anjiyoyu kabul etmedi. Benzer şikâyetlerinin bir yıl önce de olduğunu söyledi. Biz de diyet programına devam ettik” diye konuştu.

        2007’de yaşamını yitiren Koşar Deri’nin ortaklarından ve Deri İhracatçıları Birliği Genel Başkan Yardımcısı Turgut Koşar’ın oğlu olan Kamil Can Koşar’ın cenazesi bugün İstanbul’da toprağa verilecek.

        Kitle endeksi önemli

        AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güner Övünç, “Kilolu insanların diyet ve spor faaliyetlerinde beden kitle endeksine bakmak gerekiyor. Beden kitle endeksi 50’nin üzerinde ise hiçbir spor önerilmez. Çünkü bu tarz kişilere spor aşırı yük bindirir ve kalp krizi riskini artırır. Sadece diyetisyene gönderilir. Beden kitle endeksi 50’nin üzerinde olanlar süper obezdir. Bu kişilerde diyet dışı hiçbir şey yapmamak lazım” dedi.

        Hızlı kilo vermemeli

        AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyet Uzmanı Hülya Kamarlı, 35 yaşındaki Kamil Can Koşar’ın ölümü ile ilgili olarak, “Çok düşük kalorili uygulanmıyorsa, kilolu insanlarda diyet herhangi bir sağlık problemi yaratmaz. Uygulanacak diyet ve egzersiz kişiden kişiye değişir. Ayrıca hastanın hızlı kilo vermesine karşıyız. Hastalarımızın haftada yarım veya bir kilo vermesini öngörürüz” diye konuştu.

        TESİSİN SAHİPLERİ: ‘İLAÇ KULLANMADIK İHMALİMİZ YOK’

        TESİSE geldiği günden itibaren Koşar’a 1800 kalorilik diyet programı uyguladıklarını söyleyen Doğan, “6 öğünden oluşan diyet uyguladık. 800 kalorilik düşük kalorili diyet uygulamadık. Kesinlikle ilaç kullanmadık. Zaten biz ilaca karşıyız. Tamamen sağlıklı, spora ve diyete dayalı bir zayıflama yöntemini benimsiyoruz. Kahvaltıdan sonra rahatsızlanıp düşmüş. İlk müdahaleyi ben yaptım. Solunumu durmuştu. Çenesi kilitlenmişti. Tesisin acil bölümüne götürdük. Acilde her türlü ilaç ve tıbbi ekipman var. Ambulanstan daha donanımlı. Ambulans gelene kadar kalp masajı yapıp müdahale ettim, ama kurtaramadım” dedi. Doğan, “Her tesiste ambulans olacak diye bir kuralın olmadığını belirterek, ruhsat sıkıntısıyla ilgili “İşyeri açma ruhsatımız var. Ama mevzuat nedeniyle bazı ruhsatları alamadık” dedi. Kazım ve Aynur Doğan çifti, Koşar Ailesi’ne başsağlığı dilemek için Adli Tıp Morgu’na gitti. Ailenin tepki göstermesi üzerine Doğan çifti morgun bulunduğu alandan uzaklaştı.

        Soner Özcam/ AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ