Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 33 ameliyat geçirdi!

        Halk arasında 'Budama' hastalığı olarak bilinen 'Buerger' hastası Osman Kılınç, geçirdiği 33 ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.

        Doç. Dr. Kalko, AA muhabirine yaptığı açıklamada halk arasında 'Budama' hastalığı olarak bilinen 'Buerger' hastası 43 yaşındaki Osman Kılınç'ın kendilerine geldiği zaman çok şiddetli ağrılarının olduğunu dile getirdi.

        Kalko yapılan ameliyatla Kılınç'ın ağrılarının dindiğini belirterek, hastanın uzun zamandan sonra rahata kavuştuğunu söyledi. Kılınç'ın 33 kere ameliyat olduğunu ve budama hastalığına tutulmuş en ağır örneklerden biri olduğunu vurgulayan Kalko, şöyle konuştu:

        ''Hasta bu zamana kadar çok sayıda ameliyat geçirmiş. Ayak parmaklardan başlanmış, her iki ayak parmağı, topuk, diz derken her iki ayak kesilmiş durumdaydı. Ve sağ bacağının diz üstünden de kesilmesi gerekiyordu. Biz minimal invaziv damar cerrahi yöntemiyle, hastalığın diz altından diz üstüne çıkmasını engelledik. Bacağı kesilen bir hastada, eklemler çok önemli. Eklemlerin mutlaka korunması gerekiyor. Minimal invaziv damar cerrahi yöntemi hastayı yormuyor. Local anesteziyle hastayla bire bir konuşuyorsun. Ameliyattan sonra hastayı yatağına yatırıyorsun ve yormuyorsun. Bu sayede hasta bir önce ayağa kalkıyor.''

        Osman Kılınç ise 8 yılda 33 kere ameliyat olduğunu kaydederek, '' Önceki ameliyatlarımda ağrılarım oluyordu. Sayısız hastaneye dolaştım. Bu ameliyattan sonra gördüm ki yaralarım iyileşiyor'' diye konuştu.

        -BUERGER HASTALIĞI-

        Buerger'in tüm ırkları etkilemekle birlikte Orta ve Uzak Doğu'da Avrupa ve ABD'den daha yaygın görüldüğünü belirten Kalko şu bilgileri verdi:

        ''Son zamanlarda kadınlarda da görülen 'Buerger Hastalığı'na yakalanmamanın yolu sigara içmemekten geçiyor. Halk arasındaki adıyla 'budam' olarak bilinen, genç ve orta yaş erkeklerde daha sık görülen hastalık, tedavi edilmemesi halinde ilerleyici bir tıkanma şeklinde seyreden damar hastalığına dönüşüyor. Buerger hastalığı orta ve küçük çaplı atar ve toplar damarların sigaraya bağlı olarak gelişen tıkayıcı hastalığıdır. Hastalık daha çok ayaktaki ve koldaki damarlarda tıkanıklığa yol açarak kangrenlere yol açar.Damarlar bir çeşit iltihabı pıhtı ile tıkanır ve özellikle parmaklara giden kan akımını azalır ve sonuçta parmaklarda şiddetli ağrı, bir türlü iyileşmeyen yaralar ve kangren ortaya çıkar.''

        Buerger hastalığının 20 ile 40 yaşları arasındaki genç bireylerde görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Kalko,bu hastalığın tamamen sigara alerjisi olan, sigara içen insanlarda ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydetti.

        -HASTALIK BELİRTİLERİ-

        Hastaların çok büyük bir bölümünün sigara kullanan erkekler olduğunu belirten Kalko, hastalığın son zamanlarda kadınlarda da görüldüğünü ifade etti.

        Kalko şöyle devam etti:

        ''Bizim son 7 ayda opere ettiğimiz 50 hastadan 10'u kadındı. Buerger hastalığında ayak ve elde özellikle istirahatte şiddetli ağrı ve yaralar vardır. Hastaların büyük bölümünde yıllardır devam eden ayak ve ellerde üşüme, uyuşma ve soğukluktan yakınırken zamanla istirahatte ayak parmaklarında ağrılar ortaya çıkar. Çoğu kez parmaklar kızarmış olduğu halde soğuk ve ağrılıdır. Ağrı hastalık ortaya çıktıktan çok kısa bir süre sonra kalıcı hale gelir. Klasik ağrı kesiciler fayda vermez. Morfin bile ağrıları geçirmez.''

        Bu hastalığın tedavisinin 'olmazsa olmazının' sigaranın kesilmesi olduğunu ifade eden Kalko, zor olmakla birlikte hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ