Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yılbaşı hindisine dikkat

        Afiyetle yediğiniz hindi letarji olarak bilinen uyuşukluğun ve uyku sersemliğinin sorumlusu olabilir. Çoğu insan hindi yedikten sonra üzerlerine mahmurluk çöktüğünden ve uyku haline girdiklerinden şikâyetçidir. Bu konu üzerine yapılan araştırma şikayetin gerçek sebebini ortaya koyuyor…

        Hindi eti triptofan olarak bilinen ve vücut için hayati önemi bulunan bir amino asit içeriyor. Miktarı oldukça fazla olan bu protein vücut tarafından üretilemiyor ve dışarıdan alınması gerekiyor. Triptofan serotonin olarak bilinen ve beyin üzerinde rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi bulunan bir nörotransmiterin üretiminde önemli bir rol oynuyor.

        1990’lı yıllara kadar triptofan takviyeleri uyku problemi çeken hastalar tarafından yaygın olarak kullanılıyordu. Ancak bu ürün Japonya’da zararlı maddeler içeren şekliyle piyasaya sürüldükten ve ölümle sonuçlanabilecek vakalara neden olduğundan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yasaklanmıştı.

        Ancak gerçek tamamen bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor. Triptofanın yatıştırıcı bir etkiye yol açması için tamamen aç karna alınması gerekiyor. Yılbaşı yemeğinden bahsediyorsak elbette sadece hindi yenilmiyor. Sebzeler, tatlılar, meyveler ve daha bir çok çeşitli besin kocaman bir masanın etrafından sabırsızlıkla tüketiliyor. Bu nedenle hindiye bağlı olarak uyku sorunu yaşamanız içerisindeki maddeden kaynaklanıyor olamaz.

        Peki o zaman bu kadar insan yanlış mı hissediyor?

        Hayır; ancak bu uyku sersemliğinin bambaşka bir açıklaması var: Aşırı yemek...

        Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, yılbaşı ve bayramlar gibi özel zamanlarda yemek masası normalden çok daha fazla çeşitlidir, ve pilavlar, etler, sebzeler, tatlılar ve tuzlular gözümüzün önünde sıralanmıştır. Farkına varmadan ve bazen de ısrar sonucu aşırı düzeyde yenilen besinler midenin genişlemesine, diğer organlara baskı yapmasına neden olur. Metabolizmanız midenin aşırı çalışabilmesi için diğer aktiviteleri yavaşlatır ve böylece uykunuzun geldiğini düşünürsünüz. Bu nedenle yavaş yavaş yemek, sindirime yardımcı olacak besinler tüketmek ve sınırınızı bilmek uyku sorununuza çözüm olacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ