Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Korkunç bir tablo!

        Yeşilay ve İstanbul Valiliği, şehirdeki alkol tüketimini araştırdı. Dehşet verici sonuçlara ulaştı. Öğrenciler arasında alkol kullanımının ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seren araştırmaya göre, hayatında en az bir kez alkol alan ilköğretim öğrencilerinin oranı yüzde 15'i geçti.

        Ortaöğretim ve üniversiteye gelindiğinde ise alkol kullanma sıklığı yüzde 50'yi buluyor. Alkolle tanışma yaşının 11'e düştüğüne dikkat çeken Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Vehbi Altunçul, 15 yaş ve üzerinde, kişi başına saf alkol tüketiminin 1 litreyi aştığı bilgisini veriyor. Trafik kazaları ve boşanmaların yüzde 68'inin alkolden kaynaklandığını vurgulayan Altunçul'un yeni yıl mesajı da manidar: "Alkolden uzak duralım, 2011'e sağlıklı girelim."

        Alkol tüketiminin had safhaya ulaştığı yılbaşı hazırlıkları tamamlanmak üzere. Yeni yıla saatler kala eğlence mekânları, menülerini alkollü içeceklerle süslüyor. Müşteri çekebilmek için tanıtımlarına 'sınırsız alkol' seçenekleri koyuyor. Ancak istatistikler, özellikle yılbaşı eğlencelerinde aşırı alkolden kaynaklanan ölümlerin katlandığını gösteriyor. Tüm uyarı ve denetimlere rağmen tüketimin düşürülememesi uzmanları endişelendiriyor. Bu konuda Yeşilay ve İstanbul Valiliği'nin ortaklaşa yaptığı araştırma, öğrenciler arasında alkol kullanımının ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçlarına göre ilköğretimde hayatı boyunca en az bir kez alkol kullananların oranı yüzde 15'in üzerinde. Ortaöğretimde de yüzde 50 düzeyinde. Üniversiteliler arasında ise alkol kullanma sıklığı yüzde 50 civarında.

        Gençler arasında alkol alma oranının büyükleri aratmadığına dikkat çeken Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Vehbi Altunçul, Türkiye'de alkolle tanışma yaşının 11'e düştüğünü kaydetti. Alkol tüketimini, arkadaş baskısı, sosyal yapı, aile durumu ve psikolojik sebeplerin tetiklediğini vurgulayan Altunçul, "Trafik kazaları ve boşanmaların yüzde 68'lik sebebi alkol. Sosyal hayatı bu denli etkileyen alkolden uzak duralım, 2011'e sağlıklı girelim." dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ