Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Köydeki kadınlara vajina estetiği

        Vajina estetiği, birkaç yıl öncesine kadar kadınlar tarafından lüks olarak görülüyordu. Televizyondaki kadın programlarının, bu konuyu sıklıkla işlemesinin ardından genital estetik patladı. Rakamlara göre; Türkiye'de estetik yaptıran 100 kadından 20'si vajina bölgesindeki deformasyonları toparlatıyor. Üstelik estetiğe meraklı şehirli kadınlar kadar, kırsal kesimde yaşayan kadınlar da bu operasyona yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle, idrar kaçırma problemine çözüm olarak geçen sene 200 kadına vajina estetiği yaptığını söyleyen estetik cerrah Op. Dr. Dilek Avşar, sorularımızı yanıtladı...

        KARIN VE MEMEYLE BİRLİKTE

        Vajina estetiği gerçekten bir sağlık sorunu mu, yoksa büyük bir takıntı mı?

        Bu bir sağlık sorunudur ve bu estetiği yaptırmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Kadınların seksten zevk almasından, partneri ile ilişkisinden idrar kaçırmaya kadar pek çok şeyi etkiler.

        Kimler daha çok yaptırıyor?

        Kırsal kesimden inanılmayacak kadar yoğun talep geliyor. Kırsal kesimdeki kadın, eşine genital şikayetini anlattıktan sonra vajina operasyonuyla birlikte karın germe, meme küçültmeyi de kombine ettirebiliyor. Kentli ve çalışan kadınlar ise bazen sadece genital estetik yaptırıyor. Bazen de karın germe-meme küçültmenin yanında vajina estetiği de isteniyor.

        18'İNDEN SONRA YAPILABİLİR

        Vajina estetiği kaç yaşından sonra yapılabilir? Siz en çok kaç yaşındaki kadınlara bu operasyonu yapıyorsunuz?

        18 yaş sonrası her yaşta değişik şikayetlerle genital estetikler yapılabilir. Örneğin 18-20'li yaşlarda sarkıklık şikayeti ile küçültme işlemi yapılabilirken, ileri yaşlarda doğum sonrası genital estetik operasyonları uygulanır. Çok ileri yaşlardaki estetik uygulama ise yaşlılığın oluşturduğu sıkıntıları gidermeye yöneliktir.

        Normal doğumun ardından mutlaka sarkma oluyor mu?

        Her normal doğum yapan kadın için şart değildir. Doğum yırtığının dikildiği durumlarda, estetiğe gerek kalmayabilir. Ancak yaşla oluşan değişimlerde farklı estetik girişimlere ihtiyaç duyulabilir.

        6 HAFTA KADAR CİNSELLİK YASAK

        Genital estetik operasyonları ne kadar sürüyor?Hastanede çok kalmak gerekiyor mu?

        Bunlar rahat operasyonlardır. Hastanede yatmayı gerektirmez. Aynı gün içinde eve dönülür. Bir- iki günlük istirahat sonrası kişi normal yaşantısına dönebilir.

        Sonrasında dikkat edilmesi gereken şeyler var mı?

        Ortalama dört ila altı hafta cinsel hayata yasak getiriliyor. Hijyene her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.

        Hasta hemen tatile çıkıp denize girebilir mi?

        Hastalar, üç-beş gün içinde işe dönüş yapabilir. 15'inci günden sonra deniz ya da havuza girme izni çıkar. Hemen ertesi gün ve sonraki iki hafta da ayakta ılık su ile duş alınması istenir. Özel bir pansumana ihtiyaç yoktur.

        ÖZENİP SIRAYLA GELDİLER

        Şehirli kadınların mı, yoksa kırsal kesimde yaşayanların mı vajinal estetiğe daha fazla ihtiyacı oluyor?

        Çok doğum yapanlar kırsal kesimde olduğu için aslında onların bu işleme daha fazla ihtiyacı var. Özellikle doğumlarını ilkel şartlarda yaptılarsa hasar büyük oluyor. Şimdi ismini vermek istemiyorum ama geçen yıl Güney Marmara bölgesinde bir köyün bütün kadınları, sırayla bu estetiği yaptırdı. Doğum sonrası problem yaşayan kadınlar, birbirlerinden duyup özendi ve bize başvurdu. Ben kadın cerrah olduğum için eşlerini ikna edip gelmeleri de kolay oldu. Kırsal kesimde yaşayan bir kadın "Komşularım ne der?" diye düşünerek burun-yüz estetiği yaptırmazken, bu estetiği çok rahat yaptırabiliyor.

        BOŞANMA ARİFESİNDE KURTARICI OLUYOR

        Sizce genital estetiği kim istiyor; kadın mı yoksa erkek mi?

        Çoğu kadın, erken dönemde sıkıntıyı fark edip bunu yaptırıyor. Bazen de eşler birlikte konuşup karar verebiliyorlar. Eşlerinden gelen olumsuz davranışlar sonrası yaptırmaya karar verenler de oluyor. Özellikle de kadın bir ihanetle karşılaşmışsa ve böyle bir işleme de ihtiyacı varsa bunu hemen yaptırıyor.

        Böyle durumlarda operasyon gerçekten işe yarıyor mu?

        Genital estetik operasyonları, özellikle boşanma arifesinde olan çiftler için de kurtarıcı olarak görülebiliyor.

        YENİ BİR HEYECAN

        Bu estetik daha iyi bir cinsel hayat için mi isteniyor?

        Kadının ve eşinin cinsel ilişki sırasında sıkıntılarının olması durumunda genital estetik yaptırılabilir. Eşler şikayetlerini birbirleriyle paylaşırlarsa bu işlemler kolaylıkla uygulanır. Ancak özellikle erkeğin eşine bu konuda imalı davranış ve sözleri büyük sıkıntı yaratabilir. Kadının bu tür bir davranışla karşılaştığında onda oluşan ruhsal tahribatın onarımı, yapılacak genital operasyondan daha zor oluyor.

        Kadın operasyonu söylemezse, eşi anlamayabilir mi?

        Eşler çok rahatlıkla sonucu fark eder. Cinsel hayatlarına yeni bir heyecan eklenmiş olur.

        Vajina estetiği bakire kızlara da yapılabiliyor mu?

        Artık hayatımızın her anında televizyon ve internet var. Bu yüzden de kentteki kızlardan çok köydeki genç kızlar bu ameliyatı istiyor. Bütün gün televizyonlarda kadın ve sağlık programlarını izleyen genç kızlar, aynanın karşısına geçip 'rahatsız edici bir sorun' fark ederlerse, bunu önce annesiyle paylaşıyor ve mutlaka ameliyat oluyorlar. Böyle bir hayli hastam oldu.

        KIZLIK ZARINA ZARAR VERMEZ

        Genital estetikte yaş sınırı yoktur. Her yaşta değişik nedenlerle yapılabilir.

        Genç kızlık döneminde bu sorun fiziki ve ruhsal birtakım sıkıntılar yaratabilir. Bu dönemde 'labioplasti' dediğimiz küçültme operasyonu kişiyi çok rahatlatır.

        EVLERİNE DÖNERLER

        Labioplasti; lokal anestezi altında sadece söz konusu bölgenin uyuşturularak yapılabileceği bir operasyon türüdür. Kişi bu sayede işlemden hemen sonra evine geri döner ve ertesi gün kontrollü şekilde sosyal hayatına başlayabilir.

        Labioplati işlemi, bakire genç kızlara da uygulanabilen ve kızlık zarına zarar vermeyen bir işlemdir.

        YAĞLI BÖLGEYE LIPOSUCTION

        Sezaryen doğum sonrasında ve fazla kilo alımlarında; genital bölgede belirgin yağlanmalar olabiliyor. Kadının mayo ya da bikini giyme sıkıntısı bir yana; günlük kıyafetlerde bile sorun yaratacak bir görüntü oluşabiliyor.

        HATLARI DÜZELTİLİR

        Bu yağlar kilo vermekle de azalmıyor. Ultrosonik liposuction sayesinde genital bölgedeki fazla yağ alınıp vajinanın hatları düzeltilir. Liposuction işlemi de lokal anestezi altında rahatlıkla uygulanabilir. Kişi, normal yaşantısına bir günlük istirahatın ardından başlayabilir.

        DOĞUM İZLERİ DÜZELTİLİYOR DOĞUM İZLERİ DÜZELTİLİYOR

        Doğumlarda 'epizyo' dediğimiz bebeğin başının rahat çıkması için yapılan kesikler ya da kendiliğinden oluşan yırtıklar, genital bölgede kötü izler bırakabilir.

        İLİŞKİDE AĞRI OLUR

        Bu izler bazı kadınlarda ağrılı cinsel ilişkiye de sebep olabilir. Bu izlerin düzeltilmesi, daha belirsiz hale getirilmesi ve ağrılı cinsel ilişkinin giderilmesi de ancak vajinal estetik operasyonları ile mümkün olmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ