Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 4 milyona yakın astımlı var!

        Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Astım Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Ayfer Tuncer, Avrupa Allerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi'nin (EAACI) her yıl Avrupa'nın büyük bir kentinde düzenlediği Avrupa Allerji Kongresi'nin 30'uncusunun, bu yıl İstanbul'da düzenleneceğini bildirdi.

        Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği'nin, Avrupa Allerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi (EAACI) ile birlikte düzenledikleri ''30. Avrupa Allerji Kongresi''nin 11-15 Haziranda İstanbul'da gerçekleştirileceğini belirtti.

        Tuncer, kongrede çeşitli ülkelerden gelen tüm katılımcıları iki kıtanın bilim ve kültürünün kesiştiği İstanbul'da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacaklarını ifade ederek, kongrenin, bugüne kadar Avrupa allerji kongrelerinin bilimsel, sosyal ve kültürel yönden en başarılı olmasını amaçladıklarını dile getirdi.

        Tuncer, hedeflerinin gerçekleşmesi ve katılımın en üst düzeyde olması adına çok büyük çaba sarfettiklerini vurgulayarak, ''Bu dernek her yıl Avrupa'nın büyük bir şehrinde kongre düzenler. Bu şehrin seçimi de çok büyük bir yarışla belli olur. Biz 2007 yılında yaptığımız büyük bir sunumla bu kongreyi aldık. Ülkemizi tanıtarak, kendi yaptığımız bilimsel aktiviteleri de öne çıkararak bu kongreyi İstanbul'a taşıdık'' dedi.

        -CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN HİMAYESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK-

        Kongrenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde gerçekleşeceğine dikkati çeken Tuncer, şöyle konuştu:

        ''Bu kongreyi Cumhurbaşkanımız da himayesine aldı ve bize çok büyük bir destek verdi. Kongreye 10 bine yakın bir katılım bekliyoruz. Ancak, Ortadoğu'da olan olaylar bu katılımımızı etkiledi. Geçen sene İngiltere'nin yakaladığı rakam 8 bin civarındaydı ve şimdiye kadarki en büyük rakamdı. Biz bu rakamı geçmeyi istiyoruz ve şimdiye dek yapılan Avrupa kongrelerinin en büyüğü olma inancını taşıyarak bu yolda yürüdük, bilimsel yönden de öyle. Bu kongrenin bize verilmesinde hem İstanbul'un hem Türkiye'nin tarihi güzelliklerine sahip olmasının yanı sıra, bizim de bu zamana kadar yaptığımız bilimsel aktiviteleri Avrupa nezdinde kabul ettirmemiz sayesinde oldu. Çünkü Avrupalılar bu konuda çok titiz davranıyorlar. İnanın herhangi bir kongreyi Türkiye'ye getirmek çok zor.

        Allerji konusunda aktif olan ve bilimsel çalışan pek çok ülkenin bu derneğe üye olduğunu belirten Tuncer, şunları söyledi:

        ''Biz de bir AB aday ülkesi olarak bu aktiviteleri yakından takip ediyoruz. Bizim derneğimiz 1989'da kurulan bir dernek ama Avrupa'ya üyeliğimiz 1995 yılında hükümetimizin izniyle gerçekleşti. Üye olduktan sonra oldukça aktif çalıştık. 2007'den beri bu kongrenin tanıtımı ve bilimsel çalışmaları için hızla emek sarfediliyor. Biz kongreyi almak için 2006 yılında aday olduk ve bir sunum yaptık. Türkiye'yi, İstanbulu ve bizim bilimsel aktivitelerimizi tanıttık ama o sene Londra bizi geçti ve kongreyi aldı. Biz de ikinci yıl daha iyi hazırlandık ve o bir yılı bilimsel yönden de çok çalışarak geçirdik. Ayrıca çok iyi politika yaptık, kendimizi ülkemizi ve yayınlarımızı tanıtarak, insanların biraz da bizlere daha iyi bakmalarını sağladık. Bu derneğimizin de bir başarısıdır. Çünkü her yıl bu kongrelere dernek üyelerimiz çok önemli sayıda tebliğler götürerek ülkemizi temsil ettiler ve ödüller kazanarak geldiler.''

        Elde ettikleri başarıyı sürdürmeyi hedeflediklerini anlatan Tuncer, bundan sonra da hep zirvede kalmak istediklerini bildirdi.

        -TÜRKİYE'DE 4 MİLYON ASTIMLI VAR-

        Tuncer, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de allerjik hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığını, verilerin, Türkiye'de her dört kişiden birinin allerjik hastalıklardan etkilendiğini gösterdiğini söyledi.

        Tuncer, Dünya sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hem yaygınlığı hem de oluşturduğu sorunların büyüklüğü nedeniyle allerjik hastalıkların öncelikli küresel sağlık sorunları kapsamında gördüğünü, DSÖ verilerine göre dünyada bir allerjik hastalığı olan astımdan etkilenen 300 milyon kişinin bulunduğunu ve her yıl astıma bağlı 250 binden fazla ölüm gerçekleştiğini bildirdi.

        Tuncer, ülkemizde her 100 erişkinin 3-5'inde, her 100 çocuğun 5-10'unda olmak üzere yaklaşık 4 milyon astımlının olduğunu dile getirerek, ''Allerjik hastalıklar diğer kronik kronik hastalıklardan farklı olarak daha az ölümcüldürler. Ancak, yaşam kalitesini daha çok bozdukları ve daha fazla sağlık harcamalarına neden oldukları biliniyor'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ