Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Baharda kurdeşene dikkat edin

        Bahar aylarında görülen rahatsızlıklar arasında ilk sırayı, alerjik bir deri hastalığı olan ve kurdeşen adıyla bilinen ürtiker alıyor. En önemli belirtileri ise kaşıntı, deride kabarıklık, ödem ve kızarıklık.... Bahar alerjisinin görüldüğü bir organ da derimiz. Avcılar Medicana Hastanesi'nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Vahit Mültecihak, deri alerjilerinde bahar aylarında büyük oranda artış olduğunu söylüyor. Bunların başında ise halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikerlerin geldiğine dikkat çekiyor. Kurdeşenin tek nedenini polenler olarak görmek doğru değil. İlaçlar, enfeksiyonlar, genetik faktörler, böcek sokmaları, stres, gıdalarda bulunan katkı maddeleri, bazı iç hastalıklar, fiziksel uyaranlar da ürtikeri başlatıyor.

        GENÇ ERİŞKİNLERİ ETKİLİYOR

        Ancak bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenler ürtikere yol açıyor. Ürtiker, alerjik bir deri hastalığı... En önemli belirtileri ise kaşıntı, deride kabarıklık, ödem ve kızarıklık... Görülme sıklığı ise yüksek. Bir toplumun yüzde 20'si, hayatının belli bir döneminde bir kere mutlaka ürtiker atağı geçiriyor. Bu da genelde genç erişkinlerde görülüyor. Yaşlılarda ve çocuklarda daha az rastlanıyor. Kadın-erkek oranı ise eşit. Ürtiker basit seyredebildiği gibi ciddi sıkıntı da yaratabiliyor. Örneğin solunum sıkıntısı olabiliyor. Dudaklar, gözler, el ve ayaklarda şişmelere yol açabiliyor. Bazen sistemik anaflaksi denilen tablo da ortaya çıkabiliyor. "Şok" denilen bu tabloda, hayati tehlike oluşuyor. Bu durumda tedavide yoğun bakım şartları gerekiyor. Yani ürtikere "Basit bir kaşıntı" demek doğru değil.

        YEŞİLLİKTEN UZAK DURUN

        Ürtiker, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Akut ürtiker ortalama 6 hafta süren ataklarla seyrediyor. Hastalık 6 haftayı geçtiğinde ise kronik ürtikerden söz etmek gerekiyor. Bunların tedavileri birbirinden farklı olup akut ürtiker atağı birkaç saatle birkaç hafta arasında değişiyor. Kronik ürtiker ise yıllarca sürebiliyor. İyileşme kötüleşmeyle seyrediyor. Ayrıca genetik yatkınlık önem taşıyor. Bahar aylarında polenler hem akut hem kronik ürtikerin sorumlusu olabiliyor. Uzmanlar, alerjiye duyarlı kişilerin bahar aylarında çok fazla yeşilliklerin içine girmemelerini öneriyor. Ayrıca sık sık duş almaları, giysilerini sokaktan geldikten hemen sonra değiştirip havalandırmaları hatta yıkamaları da tavsiye ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ