Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kırtasiye malzemelerine dikkat!

        Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, çocukları için okul alışverişi yapacak vatandaşları, merdiven altı üretim ve Uzakdoğu kökenli, denetimsiz ürünlere karşı uyardı.

        Şentürk yaptığı yazılı açıklamada, 2011-2012 öğretim yılının başlaması nedeniyle tüm alışveriş merkezlerinde, çarşı ve pazarlarda çok sayıda marka ve çeşitte kırtasiye malzemelerinin satışa sunulduğunu, bunlar arasında çizgi film kahramanlarıyla süslenmiş, albenisi yüksek, renkli kırtasiye ürünlerinin çoğunlukta olduğunu ifade etti.

        Çocukların ilgisini çeken bu ürünlerin büyük bir kısmının merdiven altı üretim ya da Uzakdoğu kökenli denetimsiz ürünler olmaları nedeniyle çok ucuz fiyatlardan satıldığını belirten Şentürk, çocuklar için albenisi, veliler için de ekonomik olması nedeniyle cazip gibi görünen bu ürünlerin sağlık açısından ciddi riskleri beraberinde getirdiğini kaydetti.

        Önemli bir ekonomik büyüklüğe sahip eğitim sektöründe faaliyet gösteren firmaların ürettikleri ürünlere ilişkin olarak TSE tarafından hazırlanan birçok standard bulunduğunu, ancak söz konusu sektörde üretim yapan firmaların birçoğunun bu standardlara uygun ürün üretmekle ilgili bir kaygı taşımadığının görüldüğünü ifade eden Şentürk, ''Ucuz olduğu için tercih edilen kırtasiye ürünleri içeriğinde kullanılan boya ve malzemelerle çok büyük sağlık sorunlarına neden olabilir'' dedi.

        Kırtasiye malzemeleri üretimi yapan firmaları, çocukların sağlığını tehdit eden merdiven altı üretim ve Uzakdoğu kökenli denetimsiz ürünlere karşı TSE ile işbirliği yapmaya ve TSE markası almaya çağıran Şentürk, şunları kaydetti:

        ''Kırtasiye malzemelerinde TSE markası hem velilerle öğrenciler için hem de üretici kesim için kazanç sağlayacaktır. Tüketiciler için standardlara uygun ve kaliteli üretimin simgesi olan TSE markası, hem üreticilerimizin ucuz ve düşük kaliteli Uzakdoğu ürünleri ve merdiven altı üretimle rekabet gücünü arttıracak, hem de üreticilerimizin daha güvenli ürünleri halka sunmalarına imkan verecektir.

        Ürünlerin sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak laboratuvar ortamlarında yapılan testlerle tespit edilebilir. TSE markası için müracaat eden firmaların öncelikle üretim yerlerinde tetkikler yapılır. Ardından Enstitü bünyesinde bulunan laboratuvarlarımızda, ürünler test ve muayenelerden geçirilerek, tetkiki yapılan ürünün ilgili standarda uygun olup olmadığı denetlenir. Tüm tetkikler sonunda standarda uygunluğu tespit edilen ürünler, TSE markası kullanmaya hak kazanırlar. TSE logosu, hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescilidir.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ