Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Neden genital estetik?

        HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filip Taşhan genital estetik konusunda şunları söyledi: "Genital estetik ve fonksiyonel bozukluklar hanımların sosyal ve özel hayatlarını etkilediği gibi günlük yaşantılarını, çalışma koşullarını ciddi derecede etkileyebilmektedir. Genital ve üriner (idrar yolları) sistemlerden kaynaklanan sorunlar psikolojik sıkıntı ve/veya psikiatrik boyutlara ulaşabilmektedir."

        Op. Dr. Taşhan, genital estetik bozukluklar veya şekil bozukluklarının tedavisi, günümüzde kadınların vücutlarını daha iyi tanımaya başlamaları, cinsel hayatlarının önemine daha çok varmaları dolayısıyla ön plana çıkmaya başladığını ifade ederken şöyle devam etti: "Hanımlar genital bölgelerinde hoşlarına gitmeyen anatomik yapıların düzeltilmesi için hekimlere başvurmaya başlamışlardır.

        Genital estetik operasyonlar olarak adlandırdığımız grupta, cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken sıkıntıya yol açabilen veya sadece estetik görünümü bozan; anatomik olarak normalden daha büyük yapıda olan küçük dudakların (labium minor) düzeltilmesi veya küçültülmesi operasyonu olan labioplasti ile genellikle doğumlardan sonra vajinanın ön ve arka duvarındaki genişlemelerin düzeltildiği vajinoplasti (vajen daraltma) operasyonları yer almaktadır. Himenoplasti (kızlık zarı tamiri) ülkemizde yaşanabilecek sosyal sıkıntıları gidermek için uygulanabilen küçük cerrahi bir operasyondur."

        "Zor doğumlar, karın içi basıncın arttığı kronik kabızlık gibi durumlarda, vajinada ön ve arkar duvarda sarkmalar meydana gelebilir" diyen Op. Dr. Taşhan, şöyle devam etti: "Bu sarkmalara idrar kaçırma şikayeti de eklenebilir. Meydana gelen bu sıkıntıların bir kısmı ilaçlarla, bir kısmı kegel egzersizleri dediğimiz genital bölge kaslarının kasılarak çalıştırılması veya biofeedback fizik tedavi cihazları ile elektrik stimülasyonu yapılarak, daha ileri vakalar ise cerrahi ile tedavi edilmektedir.

        Ameliyatsız idrar kaçırma tedavisi, disparoni (ağrılı cinsel ilişki) , vajinismus ( cinsel ilişkiye girememe veya çok ağrılı olması), vajen daraltma tedavileri doğru vakalarda iyi sonuçlar vermekte, ameliyat gereksinimi olmadan başarı sağlanabilmektedir.

        Ameliyatsız idrar kaçırma tedavisi; genital bölge kaslarının bir egzersiz şeklinde planlı- programlı şekilde kasılarak çalıştırılması, buna elektriksel stimülasyon ile medikal destek verilmesi ile sağlanabilir. Anatomik yapının aşırı bozuk olmadığı durumlarda, vajinal sarkmanın, mesane sarkmasının abartılı olmadığı , idrar kaçırmanın hafif olduğu durumlarda biofeedback elektriksel stimülasyon tedavisi ile bu şikayetler ciddi derecede azaltılmakta veya tamamen kaybolmaktadır.

        Disparoni ve vajinismus hem psikolojik hem fiziksel komponentler içermektedir. Jinekoloğunuza bu konulardaki şikayetlerinizi anlatmaya başlamak bile tedavide çok büyük bir adım olabilir... Her iki durumda da bölgeye dokunulabilmenin sağlandığı alıştırma egzersizleri ve genital bölge kaslarının çalıştırıldığı (kasılmanın ve gevşemenin sağlandığı) Kegel egzersizleri ile önce hekiminizle beraber belli seanslarla daha sonra da kendi kendinize yaparak çözüme ve tedaviye ulaşabilirsiniz. Kegel egzersizlerine yardımcı olarak veya medikal – fiziksel tedavide etkiyi vulvaya (dış genital bölge ) ve vajen içine belli programlar dahilinde elektriksel stimülasyon verilerek veya verilmeden biofeedback terapi ile disparoni ve vajinismus tedavisi yapılabilmektedir."

        İşte Op. Dr. Taşhan'ın bilgilendirmesi:

        Doğum sonrası kasların kuvvetini kazanması, vajinal sarkmaların oluşmaması, ilerki dönemlerde idrar kaçırma olmaması için yurtdışında bazı ülkelerde elektriksel stimülasyon eşliğinde kegel egzersizleri yaptırılmaktadır. Böylece erken dönemde vajinal kasların tonusu sağlanarak vajen sıkılığı sağlanabilir, hem de cinsel isteksizlik gibi sıkıntıların başlamasına engel olunabilir.

        Vajinal elektriksel stimülasyon, küçük bir vajinal prob yardımı ile yapılmaktadır. İki çeşit prob mevcuttur. Tedavinin ilk adımında kasların kasılması, uyarılması için farlı programlarda elektriksel uyarı verilmekte, ikinici aşamada ise biofeedback terapi ile vajen sıkılığı sağlanmaya çalışılmaktadır.

        Kliniğimizde idrar kaçırma, vajinal ön ve/veya arka duvar sarklamalarının seviyesi jinekolojik muayenene ile tespit edilmekte, medikal tedavi, ameliyatsız biofeedback elektriksel stimülasyon ile tedavi ve cerrahi tedavi kişiye özel olarak planlanmakatadır. Disparoni ve vajinismus tedavisi biofeedback terapi ile kasların gevşemesi sağlanarak yapılmakta, elektriksel stimülasyona ihtiyaç olmayabilmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ