Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 200 kişiye bir anestezist!

        Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) tarafından Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde düzenlenen 45. Türkiye Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi’nde (TARK 2011) konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Şükran Şahin, Türkiye’de anestezi uzmanı sıkıntısı yaşandığını söyledi.

        Türkiye’de kamu, özel ve üniversite hastanelerinde 3 bin 835 anestezi uzmanı bulunduğunu belirten Şahin, “Bu rakam çok düşük. Ülkemizde 200 kişiye 1 anestezi uzmanı düşüyor. Bu rakam çok az. Bunu artırmak için geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanı’yla görüştük. Sağlık Bakanı hekim sayısının yetersiz olduğu bütün branşlarda artırım yapmayı hedeflediklerini söyledi’’ dedi.

        DEPREMDE DE İHTİYAÇ VAR

        1999 depreminde de çok sayıda hastanın kas ezilmesi nedeniyle kol ve bacağının kesildiğini hatırlatan Şahin, “Bu kesikler ‘hayalet ağrı’ denilen bir ağrıya neden oluyor. Hasta örneğin, ‘sağ ayağımın başparmağı ağrıyor’ diyebiliyor. Aslında sağ bacağı kesilmiş durumda. Buna ‘hayalet ağrı’ diyoruz’’ diye konuştu.

        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatiş Altıntaş ise depremde göçük altında kalan hastanın çıkarılmasında anestezisyenlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Altıntaş, “Hastanın çıkarılmadan önce kolu veya bacağı kesilebilir. Bu önemli bir durumdur’’ diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ