Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık süt öğrencilere süt dağıtımı protein kalsiyum mikrobik hastalıklara karşı koruma

        Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgin Yüksel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ana sınıfıyla 5. sınıf arasında resmi okullarda eğitim gören çocuklara her gün süt dağıtımına başlanacağını duyurmasıyla ilgili, ''Okulda süt içmeleri, kahvaltı yapmayan ya da yetersiz yapan çocukların derslerdeki algılarını artıracaktır'' dedi.

        Yüksel, yaptığı açıklamada, ilköğretim okullarında süt dağıtımı çalışmasının, çocuk ve toplum sağlığı açısından çok olumlu olduğunu kaydetti.

        Çocukların özellikle ilkokul döneminde büyüme ve beslenmeleri için sütün vazgeçilmez bir besin olduğunu vurgulayan Yüksel, ''Süt, çocukların hem beslenme, büyüme ve gelişmelerine, hem de sağlıklarına önemli bir destek. Süt, protein ve kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağı. Sütün düzenli içilmesi, çocukların büyümelerini hızlandırdığı, bağışıklık sistemlerini güçlendirip mikrobik hastalıklara karşı koruduğu gibi, başta raşitizm olmak üzere, kemik hastalıklarına karşı da dirençlerini artırır. İlerideki yaşlarda ve yaşlılıkta, sağlıklı kemiklere sahip olmalarını sağlar. Okulda süt içmeleri, kahvaltı yapmayan ya da yetersiz yapan çocukların derslerdeki algılarını da artıracaktır'' dedi.

        Bütün yararlarına rağmen, Türkiye'de çocukların yeterince süt içmediğinin altını çizen Yüksel, şöyle devam etti:

        ''Anne ve babalar, kendilerinde süt içme alışkanlığı olmadığından, çocuklarına yeterince süt içirmeyebiliyorlar. Maddi imkansızlıklar ya da hayat koşuşturması nedeniyle çocuklar yeterince süt içip, kahvaltı yapamayabiliyor. Ayrıca, anne ve babaların önemli bir sorunu da, başta asitli içecekler olmak üzere, sağlıksız içecekleri keyifle bol miktarda içen çocukların, süt içmeye yanaşmaması. Süt içme konusunda isteksiz çocuklar, sınıfta birbirini görüp, motive olabilirler. Bu şekilde süt içme alışkanlığı kazanan çocuklar, bunu ilerideki yaşlarda da sürdüreceklerdir. Bu da toplum sağlığı açısından çok olumlu olacaktır.

        Süt, ergenlik döneminde de önemli. Bu dönemde çocuklar hızlı büyüdüğü için kalsiyuma ve D vitaminine ihtiyaç fazladır. Erişkinler için ise özellikle gebelikte ve yaşlıkta süt tüketimi gerekli. Kemik yapısındaki zayıflama, düzenli süt tüketimi ile yavaşlatılabilir. Kadınlarda menopoz döneminde de bol süt tüketmek gerekiyor.''

        Yüksel, okulda süt dağıtımında, sütün saklanma koşularına ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

        Sütün, günde yarım litreden fazla tüketilmesinin gereksiz olduğunu belirten Yüksel, ''Bu nedenle, çocukların günde iki bardak süt içmeleri yeterli'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ