Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı kalp hastalıkları kalp rahatsızlıkları bypass ameliyatı Koroner damar tıkanıklığı

        Kalp ve Damar Cerrahi Servisi doktorlarından Doç. Dr. Nezihi Küçükarslan, Türkiye’de birinci sırada gelen ölüm sebebinin kalp hastalıkları olduğunu belirtti. Küçükarslan, buna rağmen kalp-damar tedavisindeki tekniklerin gün geçtikçe ilerlediğine dikkat çekti.

        Modernleşen dünyanın getirdiği iş yükü stresi, gelişen teknoloji, yanlış beslenme ve sigara içme alışkanlıklarının kap hastalıkları görülme sıklığını artırdığını belirten Kalp ve Damar Cerrahi Servisi doktorlarından Doç. Dr. Nezihi Küçükarslan, erken teşhis ve tedaviyle kalp rahatsızlıklarının önüne geçilebileceğini ifade etti. Küçükarslan teknolojideki gelişmelerin, tıpta bulunan yeni tedavi yöntemlerinin ve hekimlerin eğitim kalitesindeki artışın, kalp hastalıklarını önleyen temel faktörler olduğuna dikkat çekti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölümlerin birinci nedeninin kalp hastalıkları olduğunu belirten Küçükarslan, sigara kullananların, şeker hastalarının, şişmanlık problemi olanların, ailesinde kalp hastalığı olanların, stresli ortamlarda çalışanların, hareketsiz yaşam tarzı olanların, katı yağları fazla tüketenlerin, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyesi yüksek olanlar ile tansiyon hastalarının koroner kalp hastalıklarına yatkın olduğuna dikkat çekti.

        Gelişen teknolojiyle birlikte koroner kalp ameliyatlarında oldukça başarılı sonuçlar sağlandığını söyleyen Küçükarslan, “Koroner damar tıkanıklığı tespit edilen hastalarda, eğer bu tıkanıklık ameliyat olmasını gerektirecek darlık oranlarından az veya darlığın yerleşimi dolayısıyla operasyon riskli ise, invaziv kardiyoloji dediğimiz ünitelerde bu darlık noktalarına balonla genişletme ve ardından stend dediğimiz işlem uygulanmaktadır. Koroner bypass ameliyatı, koroner arterin daralan kısmının, başka bir damar vasıtasıyla etrafından dolanılarak kan akımının devamlılığının sağlanmasıdır.

        Halk arasında yanlış anlaşıldığı üzere bypass ameliyatında tıkalı olan damar yerinden çıkarılmamaktadır. Vücudun başka bir yerinden alınan bypass damarı bu tıkalı bölge aşılarak damarın sağlıklı yerine ağızlandırılmaktadır. Genel anestezi verilerek, özel dizayn edilmiş kalp cerrahisi ameliyathanelerinde, kalp ve akciğerler durdurularak kalp akciğer pompası cihazı desteğiyle yapılır. Bu ameliyatta kullanılan yeni damarlara “greft” denilir. Greft olarak genellikle uzun süre açık kalma oranına sahip olan sol meme arteri kullanılır. Çoğunlukla kullanılan diğer damar ise bacaklardan alınan toplardamarlar (sefen ven) veya daha seyrek olarak koldan alınan kol atardamarıdır (Radial arter). Bypass ameliyatları bypass yapılan damar sayısına göre 3 ila 5 saat arası bir sürede tamamlanmaktadır. “ diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ