Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Prof. Dr. Ömer Özkan'dan yeni yüz nakli, Prof. Dr. Ömer Özkan yeni yüz nakli için Uşak'ta

        Türkiye'deki ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, dün beyin ölümü gerçekleşen gencin yüzünü almak için Uşak'a gitti.

        Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, intihar girişimi sonrasında kaldırıldığı Uşak Devlet Hastanesi'ndeki 7 günlük yaşam mücadelesini kaybeden 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın organlarının ailesi tarafından bağışlandığını, bunun üzerine organ nakil merkezleriyle iletişime geçtiklerini anlattı.

        Aydın, şöyle konuştu:

        ''Organ nakil merkezleriyle iletişime geçtik. Akdeniz Üniversitesi'yle de iletişim halindeyiz. Türkiye'deki ilk yüz naklinin gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi kadavranın yüzünü almak için Uşak'a geldi. Ömer Özkan, Ankara'dan karayoluyla, ekibi ise Antalya'dan havayoluyla Uşak'a geldi.

        Yüz alındıktan sonra kadavranın yüzü silikonla kaplanacak, eğer kol ve bacak alınırsa da yerine protez kol ve bacak takılacak. Bununla ilgili hazırlıkları tamamladık.''

        Bu arada Tevfik Yılmaz'ın babası Mehmet Yılmaz ve annesi Emine Yılmaz, oğullarını son kez yoğun bakım ünitesine girerek gördü.

        8 Mayıs'ta bunalıma giren ve ikamet ettiği Atatürk Mahallesi'ndeki evin çatı katında kendini iple tavana asan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz, ailesi tarafından son anda fark edilmiş, yaralı genç Uşak Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

        Yoğun bakımda 7 gündür yaşam mücadelesi veren Yılmaz'ın beyin ölümü bugün gerçekleşmişti.

        ALIM OPERASYONU

        Uşak'ta geçtiğimiz günlerde intihar girişiminde bulunan ve dün sabah saatlerinde beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın ailesi organlarını bağışlamıştı. Organları almak için Uşak'a gelen 3 ayrı ekip saat 23.10 sıralarında operasyona başladı. Operasyon sabah 06:00'ya kadar sürdü. 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın organları Antalya, Ankara ve İzmir'e gönderildi.

        Tevfik Yılmaz'ın korneaları İzmir 9 Eylül Üniversitesi'ne, kalbi Ankara Gazi Üniversitesi'ne ve böbrekleri ile karaciğeri ise İzmir Özel Kent Hastanesi'ne gönderildi, yüzü ise Antalya'ya gönderilecek. Bu arada organları nakletmek üzere Uşak Havalanına Ankara'dan iki ayrı uçak geldi ve operasyon süresince hazır bekletildi.

        UŞAK UĞURLU GELDİ

        Türkiye'nin ilk tam yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan yaptığı açıklamada, "Uşak uğurlu geldi. Bu Türkiye'nin 4. yüz nakli olacak. Bundan sonra bi iş daha yaygın hale gelecek. Herşeyin beklediğimiz şekilde gerçekleşmesini umuyoruz" dedi.

        Bu arada Türkiye'nin ilk yüz naklinin gerçekleşmesinde, Ahmet Kaya'nın organlarını bağışlama kararı alan Uşaklı abla Fadime Çil, de hastaneye gelerek Tevfik Yılmaz'ın ailesine destek olmak istedi. Hastane önünde gazetecilere kısa bir açıklama yapan Fadime Çil, "Biz bir çığır açtık. Herkesin organ bağışında bulunmasını istiyoruz. Acılı aileye destek olmaya geldik. Biz bu açıyı yaklaşık 4 ay önce yaşadık. Ama bugün gururluyuz" dedi.

        Tekfik Yılmaz'ın kornealarını alan Dr. Fazıl Minareci kameralara yaptığı açıklamada, kendisinin hastanın sadece koornealarını aldığını ifade ederek, "Korneaları sorunsuz bir şekilde aldım. Acılı aileye başsağlığı diliyorum" dedi.

        Oğlunun organlarını bağışlayan baba Mehmet Yılmaz ise kameralara konuşmaktan kaçınırken, acılarının büyük olduğunu ifade ederek bağış yapmayı kabul ettikerini ve herkesin aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğini ifade etti.

        KALBİ ANKARA'DA

        Uşak'ta, beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'dan alınan kalp, Ankara'da 25 yaşındaki Ayşe Özge Uyar'a naklediliyor.

        Beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu ailesi tarafından organları bağışlanan 19 yaşındaki Yılmaz'ın kalbi, gece saatlerinde özel bir ekip tarafından Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Uşak'tan Ankara'ya getirildi.

        Yılmaz'dan alınan kalp, Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi'nde 25 yaşındaki Ayşe Özge Uyar'a naklediliyor.

        Ameliyattan önce gazetecilere açıklama yapan abla Demet Uyar, kardeşinin 8 yıldır kalp yetmezliği sorunu yaşadığını, yaklaşık üç aydır da nakil için kalp beklediklerini söyledi.

        Uyar, ''Bundan sonra bir erkeğin kalbini taşıyacak'' sorusuna ise ''Evet, bir erkeğin kalbini taşıyacak, söylediler. Kendisinin haberi var zaten. İnşallah her şey iyi olur. Önemli olan ameliyat sonrası. Hayırlısıyla her şey güzel olacak'' dedi.

        KARACİĞER, BÖBREK VE KORNEALARI İZMİR'DE

        Tevfik Yılmaz'ın karaciğeri, iki böbreği ve korneaları İzmir Kent Hastanesi'ne getirildi. Gündüz saatlerinde bir böbreğin İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, korneaların da Ege Üniversitesi Hastanesi'ne gönderileceği belirtildi. Organların yapılacak kontroller sonrası belirlecek hastalara nakledileceği ifade edildi.

        ALIM OPERASYONU 6 SAAT SÜRDÜ

        Uşak'ta, beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki gencin organlarının, sağlık ekiplerince alım operasyonu, yüzün de alınmasıyla tamamlandı.

        Beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu ailesi tarafından organları bağışlanan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın organlarının alınması için saat 23.15'te başlayan ve 30 sağlık personelinin görev aldığı operasyon, saat 05.20'de sona erdi.

        Yılmaz'ın yüzünü alan 7 kişilik Akdeniz Üniversitesi ekibinden Türkiye'deki ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Uşak Devlet Hastanesi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, alım operasyonunun başarılı geçtiğini söyledi.

        Donörün kol ve bacaklarının alınmamasıyla ilgili soruya Özkan, ''Bir cerrahın bir transfer yapması yönünde bir kanı oluştu. Bu yüzden sadece yüzü aldık. Şimdi de operasyon için Antalya'ya gidiyoruz'' yanıtını verdi.

        Prof. Dr. Özkan'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan'ın da bulunduğu Akdeniz Üniversitesi ekibi, daha sonra Uşak Havaalanı'nda bekleyen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Antalya'ya hareket etti.

        Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın ise ailenin ikna edilmesinden operasyona dek geçen yaklaşık 18 saatlik sürecin sonunda, yüzle birlikte böbrekler, karaciğer, kalp ve korneanın başarıyla alınarak, nakil için Antalya, İzmir ve Ankara'daki hastanelere gönderildiğini belirtti.

        Tevfik Yılmaz'a ''silikon yüz'' yapıldığını kaydeden Aydın, Yılmaz'ın ailesine, duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.

        Bu arada Tevfik Yılmaz'ın cenazesinin, bugün defnedilmesinin beklendiği öğrenildi.

        8 Mayıs'ta girdiği bunalım sonucu intihar eden 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın, tedavi gördüğü Uşak Devlet Hastanesi'nde beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu, ailesi organlarını bağışlamıştı.

        Operasyonda alınan karaciğer, böbrekler ve kornealar, karayoluyla İzmir'e, kalp ise Sağlık Bakanlığı'na ait hava ambulansıyla Ankara'ya gönderilmişti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ