Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Annenin uykusu bebeğin uykusu mu oluyor?

        PINAR ÖZYİĞİT / GAZETE HABERTÜRK

        Geçirdiğim hamilelik dönemlerinde yaşadıklarımarasında sanıyorumortak olan en kritik sorun, uyku ile ilgili olanlardı. Çünkü uykuya dalma, verimli ve rahat uyuyabilme, bel, sırt ve boyun ağrısı çekmeden uyuma, uyunan sürecin kalitesi gibi birçok sorun hamilelik döneminde aşırı biçimde ortaya çıkıyor.

        Hele ki benimgibi uykuya düşkün ve erken uyuma alışkanlığı olan biri için özellikle gece uykularını dilediğimgibi uyuyamama durumu çok ciddi bir sorun olmuştu. Özellikle ikinci bebeğimin doğumuyla, üçüncü bebeğimin doğumu arasında 10 ay 27 gün gibi bir süre olduğunu düşünürsek kendimi en yorgun ve en perişan hissettiğim hamilelik sürecimdoğal olarak üçüncü bebeğimi beklerken olmuştu.

        Benimle eşzamanda hamile olan bazı arkadaşlarımla konuştukça hep ara sıra söylediğimşeyleri yeniden yaşıyor gibi oluyordum. Çünkü herkes standart kontroller ve testler benzer de olsa, başka başka hamilelikleri yaşıyor. Emre’ye hamileyken gündüzleri ve geceleri deliksiz uyuyan ben, Kaila’ya hamileyken ne gündüz ne de gece uyuyabiliyordum. Rüzgar’a hamileykense gündüz ve gece birbirine karışmıştı, sabah saat 5 gibi uyanıyor bir daha uyuyamıyordum.

        ‘UYKU DAVRANIŞLARI HAMİLELİĞİMDEKİ GİBİ’

        Şimdi çocukların davranışlarına baktıkça gördüğümbenzerlik beni çok şaşırtıyor. 10 yaşındaki oğlum Emre’nin hiçbir şekilde uyku sorunu olmadı. Gündüz, gece istediğimsaatte istediğimgibi uyuttumhep uyudu. Ne yeni doğduğu günlerde ne de diğer zamanlar uyku sorunu yaşadık. Hastalık zamanlarında bile baygın halde uyurdu şimdi de öyle. Kafasını yastığa koyduğu an uyuyan o bebek, halen uyku sorunu yaşamayan bir çocuk oldu.

        3 yaşındaki kızımKaila tam bir uyku savaşçısı. Cin gibi. Tıpkı hamileliğimde olduğu gibi bıraksan 24 saat uyanık kalabilecek bir çocuk. Yeni doğduğu günler itibarıyla ilk birkaç ay bizi perişan etti. Halen de zorlamıyor değil. Ancak uyuduğunda derin uyuyor şükürler olsun ki sabaha kadar uyuyabiliyor. 2 yaşındaki Rüzgar ise yine hamileyken olduğumgibi davranıyor. Zor uykuya dalıyor. Ancak derin uyuyor. Tabii ki sabahın 5’i gibi de kalkıyor. 7 gibi de yeniden uykuya dalıyor. Tüm bunları düşününce “Hamilelik sürecindeki uyku durumu= Bebeğinizin uyku davranışımıdır?” sorusu zihnimde yer kaplıyor...

        Bugünlerde yerli ve yabancı araştırmaları inceliyor, uzmanlarla konuşuyorum. Sizlerin de benzer durumunuz varsa paylaşmanızı rica ediyorum. Uyku ile ilgili konular cidden önemli. Özellikle çocukluk çağındaki uyku davranışları yetişkinlikte olan yaşamtarzımızı etkiliyor, biliyorsunuz. Bebeklerin uyuyamamasının yeni anneleri ve yeni babaları nasıl perişan ettiğini bilen biri olarak, eğer bebeklerin verimli uyumaları annelerin hamilelik sürecinden etkileniyorsa bunu bilmenin çok önemli olduğuna inanıyorum...

        ANNE ADAYLARINA KALİTELİ UYKU İÇİN PRATİK TAVSİYELER

        Akşam sıvı alımınızı durdurun. Sık sık tuvalete gitmek, uyku bölünmelerinin başlıca nedeni oluyor. Birçok hamile kadın gece boyunca bir, iki hatta üç kez gece tuvalete gidebiliyor. Gün içinde sıvı tüketip akşam yemekten sonra keserseniz bu yolla tuvalete gidişlerinizi azaltmış olabilirsiniz. 

        Akşamları hafif yeyip yağlı gıda ve acılardan uzak durmak önemli. Aksi takdirde bu da uyku kalitesini etkiliyor. Yüksek bir baş yastığı da kolay uyumaya yardımcı olabiliyor. 

        Genişleyen karın, rahatsızlık verdiği için uyuyamayabilirsiniz. Hamilelik yastıkları bu konuda pratik yardımcılar. Ayrıca herhangi bir yastığı bacak aranıza koymanız bile rahatlatabilir. Hamilelikte bu yöntem beni öyle rahatlattı ki halen iki bacağım arasına yastık koyup uyuyorum. 

        Tabii ki bir de rahatlayın. Eğer stres sizi uyutmuyorsa, yatmadan önce ılık bir duş alın ya da banyo yapın. Nefes alma egzersizleri yapın ya da eşinizden size yumuşak bir masaj yapmasını rica edin.

        Çocukluk çağındaki uyku davranışları yetişkinlikte olan yaşam tarzımızı etkiliyor

        Egzersiz yapmak uyumanıza yardımcı olur ancak uyku saatine yakın yapmak sizi ayık tutar. Bu nedenle egzersiziuyku saatine yakın yapmamanız önemli bir durum.

        HAFTANIN SORUSU

        ÇOCUĞUNUZ BAKICI OLMADAN EVDE KALMAYA HAZIR MI?

        Çocuğunuza herhangi bir bakıcı ayarlamadan evde yalnız kalmaya hazır mı? Hazır olup olmadığına dair bazı ipuçlarına aşağıda bir göz atarak yanıtı bulabilirsiniz...

        Çocuğun yaşını göz önünde bulundurmak önemlidir ancak olgunluk seviyesine bakarak karar vermeniz gerekir. Çocuğunuz evinizdeki basit kuralları uygulayacak kadar sorumluluğa sahip mi? Evde yalnız kalma isteği var mı? Bomboş ev ilk başlarda her çocuk için korkutucu olabilir. Bu görevi üstlenmek için yeterli sorumluluğa sahip mi? Bakıcı olmadan evde kalmaya hevesli mi? Bazı durumlarda çocuğa bu seçeneği vermek mümkün değildir. Ancak mümkün olduğunda çocuğa bu seçeneği sunmak önemlidir. Yine de uzmanların, çocukların 13 yaş öncesinde karar verecek olgunluğa erişmedikleri, muhakeme yapamadıkları uyarılarını bu tarz kararlar öncesinde hatırlamak gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ