Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Önce zayıfladı sonra hayat verdi

        Yaşaması için nakil bekleyen ağabeyine karaciğerini verebilmesi için 1.5 ayda 12 kilo zayıflayan kişiden alınan karaciğer, başarıyla nakledildi.

        Isparta'da yaşayan ve bir öğrenci yurdunda memur olarak çalışan 40 yaşındaki Kamil Ayhan'a 5 ay önce sırt ağrısı nedeniyle gittiği hastanede karaciğer sirozu teşhisi konuldu. Doktorların karaciğer nakli olması gerektiğini belirtmesi üzerine Ayhan, Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Bekleme Listesi'ne yazıldı. Bu arada hastalığı ilerleyen Ayhan'ın yaşaması için acil karaciğer nakli olması gerektiği tespit edildi.

        Bu arada Ayhan'ın 30 yaşındaki kardeşi Hilmi Ayhan, ağabeyine karaciğerini vereceğini söyledi. Tetkikler için Medical Park Antalya Hastanesi'ne gelen Hilmi Ayhan'ın karaciğerinde yüzde 30 oranında yağlanma bulunduğu, bu nedenle karaciğerini verebilmesi için zayıflaması gerektiği belirlendi. Doktorların yönlendirmesi üzerine diyetisyen kontrolünde zayıflamaya başlayan Hilmi Ayhan, 1.5 ayda 12 kilo verdi. Karaciğerindeki yağlanma oranı yüzde 3'e düşen Hilmi Ayhan'ın yapılan testlerinde, karaciğerini verebileceği belirtildi.

        Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Opr. Dr. Sabri Tekin tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile Hilmi Ayhan'ın karaciğerinin yüzde 60'ı alınarak ağabeyine nakledildi.

        Başarılı geçen ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Kamil Ayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayatında hiç sigara ve alkol kullanmamasına rağmen hastalığa yakalandığı için şaşkınlık yaşadığını belirtti.

        Hastalığa yakalanmanın şokunu atlattıktan sonra nakil için beklemeye başladıklarını anlatan Ayhan, ''Bu sırada kardeşim benim için büyük bir fedakarlık yaptı. Önce zayıfladı, ardından da karaciğerini verdi. Nakil ile yeniden hayat buldum. Kendimi yeni doğmuş gibi hissediyorum. Kardeşime çok teşekkür ediyorum'' dedi.

        Diyetisyen eşliğinde 1.5 ayda zayıfladığını anlatan Hilmi Ayhan ise ''Benim için zayıflamak çok zor olmadı. Sıkı bir diyet ile bu hale geldim. Hem sağlık buldum hem de ağabeyimin sağlığına kavuşmasını sağladım. Çok mutluyum'' diye konuştu.

        Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Opr. Dr. Sabri Tekin de Ayhan kardeşlerin sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti.

        Karaciğerinde aşırı yağlanma bulunan kişilerin verici olamayacağını vurgulayan Tekin, yağlanma oranının en fazla yüzde 5 olması gerektiğini belirtti. Tekin, ''Vericinin 1.5 ay içerisinde 12 kilo zayıflaması ve yağlanma oranının yüzde 3'e düşmesi bizi şaşırttı'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ