Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Pastasını yeni kollarıyla kesti!

        Yusuf DALAMAN / ANTALYA (AHT)

        Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde 25 Eylül 2010'da çift kol nakli yapılan 31 yaşındaki Cihan Topal, nakil kollarıyla ikinci yılını pasta keserek kutladı.

        Aydın'da yaşamını sürdüren Cihan Topal, nakil kollarıyla geçen ikinci yılını kutlamak için Antalya'ya geldi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın da bulunduğu ekiple birlikte pasta kesen Cihan Topal, nakil kollarıyla servis yaptı. Topal, toplayıp kuruttuğu incirlerden de getirip hem doktorlarına, hem de görüntülemek için gelen gazetecilere ikram etti.

        EN BÜYÜK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

        Hayatının nakilden sonra inanılmaz şekilde değiştiğini anlatan Topal, en büyük hayalinin 5 yaşındaki kızını elinden tutarak okula götürmek olduğunu ve bunu kızının anaokuluna başlamasıyla 3 haftadır gerçekleştirdiğini söyledi. Bütün ihtiyaçlarını giderebildiğini anlatan Topal, "Benim için kollarımın fonksiyonu bir yana, görünmesi bile yeterli. Çünkü, kollarım yokken herkes bakıyordu. Kollarımın olmadığını gizlemeye çalışmadım. Ama ister istemez insanın psikolojisi bozuluyordu. Sizin de olsa bozulur. Çünkü yoldan geçerken beni gören küçücük bir çocuk babasına 'amcanın ellerine ne olmuş?' diye soruyordu. Ben bunu yanımdan geçerken duyuyordum. Bakarken hissediyordum. Şimdi ise kollarımın nakil olduğunu bile kimse anlamıyor" dedi.

        PARMAK İZLERİ EMNİYETTE

        Prof. Dr. Ömer Özkan da Topal'ın eklemlerini daha iyi kullanabilmesi için 5 yıllık bir sürecin gerektiğini söyledi. Bu konuda fizik tedaviye devam edeceğini anlatan Özkan, Cihan'ın parmak izlerini Emniyete bildirdiklerini de açıkladı. Engelli oranının da değiştiğini anlatan Özkan, Cihan'ın önümüzdeki süreçte daha da iyi olacağını söyledi. Nakil edilen kollardaki kemiklerin birbirine kaynadığını anlatan Özkan, "Cihan nakil kollarının üzerine düşse bir zarar görür mü?" şeklindeki soruya da "Sağlıklı bir insana ne oluyorsa Cihan'a da o olur. Nakilden dolayı düşmesinden bir zarar görmez" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ