Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Hemoroid'den kurtulabilirsiniz

        HABERTÜRK.COM / SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Hassas bir bölge olması nedeniyle makat ve çevresindeki şikayetler ciddi sıkıntılar yaratabilir. Hastalar bu sorunlarını pek konuşmak istemedikleri ve utandıkları için sıklıkla doktora çok geç başvururlar.

        Toplumumuzda sık gözlenen makat çevresindeki şikayetler tek başına gözlenebildiği gibi başka hastalıkların da habercisi olabilir. Op. Dr. Kemal Hünerli, makat çevresindeki hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

        HEMOROİD YAŞAMINIZI ÇEKİLMEZ KILABİLİR

        Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında “basur” ya da “mayasıl” olarak da bilinir. Makattan kan gelmesi, makatta ağrı ve ele gelen şişlik, akıntı, makatta ıslaklık hissi ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zamanla anal kanalda yerleşen genişlemiş toplardamar yumakları makatın dışına doğru çıkarak kendini gösterir.

        Hemoroide yol açan nedenler;

        Bağırsak alışkanlığının değişmesi (bir kabız, bir ishal )

        Gebelik ve doğum

        Hareketsiz yaşam tarzı

        Bazı spor etkinlikleri ( ata binmek, bisiklet sürmek )

        Çeşitli meslek grupları ( şoförler, pilotlar )

        Alkol alışkanlığı

        Pelvik bölgede yerleşen tümörler

        Kalın bağırsak kanseri

        TANI VE TEDAVİDE ERKEN DAVRANIN

        Rektal kanama şikayeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ve üzerindeki hastalarda kabızlık şikayeti varsa ve yapılan anal muayenesinde hemoroid görülür ise mutlaka kolonoskopik tetkik önerilmektedir.

        Her zaman, altta yatan bir kalın barsak tümörü olup olmadığı araştırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın barsak kanserinin belirtisi olabilir.

        MAKATTAN KAN GELMESİNİ HAFİFE ALMAYIN

        Kalın bağırsak kanserinin erken evrede yakalanması çok önemlidir. Bu nedenle makattan kan gelmesi, dışkıya kan bulaşması, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkının incelmesi, karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve izah edilemeyen kilo kaybı gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz!

        LAZERLE HEMOROİD TEDAVİSİNDE BAŞARILI SONUÇLAR

        Cerrahi bir işlem gerektiren 3. ve 4. derece hemoroid yastığının çıkarılması durumunda, lazer tedavisi hastanın ağrılı dönemlerinin geçmesi açısından iyi bir sonuç verecektir. Lazer hemoroidoplasti, veya genel anestezi altında, kontrollü lazer enerjisi uygulanarak hemoroid yastıkçıkları içeriden yok edilir.

        Lazer hemoroidoplasti bağırsak mukozası ve anüs etrafındaki kas yapılarda yüksek derecede koruma sağlar. Mukoza altına uygulanan kontrollü lazer enerjisi hemoroidal büzüşmeye ve yeni bağ dokusu oluşmasına yardımcı olur.

        Bu, aynı zamanda sarkma oluşmasını veya tekrarlamasını da engeller. Geleneksel cerrahi yöntemlerden farklı olarak kesi yapılmadığından veya dikiş atılmadığından iyileşme süreci daha iyi sonuç vermektedir. Hasta bu girişim sonrasında daha az ağrı hisseder ve normal aktivitelerine daha kısa sürede dönebilir.

        TUVALETE GİTMEYİ ERTELEMEYİN

        Bir insanın günde 1 ya da 2 kez büyük tuvalete çıkması normaldir. Bunun için bağırsak terbiyesi çok önemlidir “İşyerime geç kaldım”, “Tuvaletler kirli” gibi bahanelerle tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir. Beynin, her gün büyük tuvalet ihtiyacı komutu vermesi için de kişinin bağırsak terbiyesi yapması etkili olur.Bunun için en uygun zamanın sabah kahvaltısından sonra olduğu bilinmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ