Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık "Sağlık hizmeti avucumuzun içinde"

        Pilot il olarak Konya'da uygulanmaya başlanan ''Avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sisteminin 15 Kasım'da tüm Türkiye'de geçileceği bildirildi.

        Konya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Cem Dinç, yaptığı açıklamada, pilot il olarak seçilen Konya'da 1 Temmuz itibarıyla kullanılmaya başlanılan ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sistemine 2'si üniversite hastanesi olmak üzere toplam 12 özel hastanenin geçtiğini söyledi.

        Türkiye genelinde uygulamaya başlanan ''e-reçete'' sistemiyle ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sisteminin birbiriyle entegre olarak çalıştığını belirten Dinç, ''Bu sisteme 20 ilimiz 15 Eylül itibariyle geçti, 15 Kasım'da ise tüm Türkiye'de kullanılmaya başlanacak'' dedi.

        Yeni istemi uygulayan hastanelerle iletişim içerisinde olduklarını ifade eden Dinç, ''Bu sistem uygulayıcıların ve vatandaşların lehine olan bir sistem ve bu yönde sürekli vatandaşlarımızdan olumlu talepler almaktayız. Vatandaşlar ve uygulayıcılar sistemden çok memnun'' diye konuştu.

        Dinç, sistemin yeni olmasından dolayı bazı aksaklıkların yaşandığını, kendilerine bildirilen aksaklıklara anında müdahale ederek, sorunların çözüldüğünü aktardı.

        SAHTE SİGORTALI TANIMLAMASI ORTADAN KALKIYOR

        Hastaların sistem sayesinde farklı hastanelere gittiklerinde bile hiç beklemeden kısa bir doğrulama işlemiyle muayene olabildiğine dikkati çeken Dinç, şöyle devam etti:

        ''Sistemin asıl amacı, sosyal güvenlik hakkının başka vatandaşlara geçmesini engellemek, bir denetim mekanizması oluşturmak. Bu uygulamanın devlete getirdiği çok büyük avantajlar var. Bunların başında sahte sigortalı tanımlamasını biz burada tamamen ortadan kaldırmış oluyoruz. Sistem, bir vatandaşın başka birisinin TC kimlik numarası ile muayene olmasını engelliyor. Böylelikle suistimalleri ortadan kaldırdığımız gibi hastanelerimizi de denetim altına almış oluyoruz.''

        Sisteme ilk defa kayıt yaptıracak vatandaşların kimlikleriyle birlikte hasta kayıt masasına müracaat etmesi gerektiğini aktaran Dinç, ''Vatandaşlarımız sağ ve sol avuç içlerini kayıt masasında bulunan butonlarda taratacak. Avuç içinin okutulduğu sistem, saniyenin onda biri hızla 5 milyon noktadan tarama yapıyor ve bu bilgileri kodluyor. Bu kodlar, otomatik olarak SGK Genel Merkezi'ne giderek orada depolanıyor. Bu işlem 2-3 dakikada gerçekleşiyor. Hastamız bundan sonraki muayenelerinde sağ veya sol elini sisteme tanıtarak tedavisini olabiliyor'' diye konuştu.

        SİSTEME 25 BİN KİŞİ KAYDOLDU

        Dinç, ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sistemine vatandaşların çok kolay uyum sağladığını ve sistemin Konya'da olumlu karşılandığını söyledi.

        Hastanelerin de sisteme çok çabuk uyum sağladığını ve yazılımlarını buna göre değiştirdiklerini anlatan Dinç, ''Şu anda 25 bin vatandaşımızı kayıt altına aldık. Bu rakam, uygulamanın, vatandaşlar ve hastaneler tarafından benimsendiğini de gösteriyor. Uygulayıcıların ve vatandaşların lehine olan bu sistem, vatandaşlarımız tarafından da olumlu karşılandı'' dedi.

        TAMAMEN TÜRK YAZILIMI

        Dinç, Türkiye'ye özgü olan uygulamanın yazılımının da bir Türk şirketine ait olduğunu söyledi.

        Sistemin ABD'de uygulanmakta olduğunu ancak sağlık alanında ilk defa bu kadar geniş alanda ilk kez Türkiye'de uygulandığını vurgulayan Dinç, şunları kaydetti:

        ''Hem elektronik reçete hem de 'avuç içi damar okuma' sistemini ilk defa Konya'da uygulamış oluyoruz. İki uygulamada da Konya bu anlamda pilot il olmasının verdiği avantajı da yaşıyor. Uygulamanın bir Türk firması tarafından yazılımının yapılması ise ayrı bir gurur kaynağı.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ