Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Yüzde 35'imiz potansiyel kalp hastası!

        Şükran ÖZÇAKMAK / AHT

        Sağlık teknolojisi üreten Philips, kalp ve damar hastalıklarında farkındalık yaratmak amacıyla 12 ilde 600'ü aşkın kişi üzerinde yaptığı araştırmayla Türkiye'nin kalp haritasını çıkardı. Türkiye'nin kalp sağlığı profili' konulu araştırmanın sonuçlarına göre Türk toplumunun yaklaşık yüzde 35'i potansiyel kalp hastası, yüzde 5'nin kalp krizi geçirdi ancak toplumun yüzde 43'ü bugüne kadar kalp ve damar sağlığı için kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gitmedi.

        İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Malatya, Balıkesir, Trabzon ve Erzurum olmak üzere 7 coğrafi bölge kapsamında 12 şehirde telefonla yapılan araştırmanın sonuçları, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen bir basın toplantısıyla anlatıldı.

        ERA şirketine araştırma yaptırdıklarını anlatan Philips Sağlık Türkiye Ticaret Direktörü Esen Tümer, "Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre ülkemizde her yıl aniden gelişen kalp krizi sebebiyle ölenlerin sayısı 150 bin civarında. Türkiye'de 3 milyon koroner kalp hastası var ve bu rakama her yıl 90 bin kişi ekleniyor. 35-65 yaş arasında 12 milyondan fazla kişi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski altında. Sonuçlar gösteriyor ki, dünyada her yıl 400 binin üzerinde insan kalp krizi geçiriyor, 300 bine yakın kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Araştırma, Türk halkının kalp sağlığı hakkında bilinç düzeyi ile sağlıklı yaşam ve doğru beslenme konusunda sergilediği tutumu ortaya koyuyor" dedi.

        HER YIL DÜNYADA 17.5 MİLYON İNSAN KALPTEN ÖLÜYOR

        Araştırmanın aynı zamanda toplumun bilinç düzeyi haritasını da ortaya çıkardığını söyleyen Esen Tümer, "Türkiye'nin kalp haritasını çıkarmasının yanısıra bu araştırma, Türk halkının kalp ve damar hastalıkları hakkındaki bilinç düzeyi ile sağlıklı yaşam ve doğru beslenme konusunda sergilediği tutumu ortaya koyuyor. Toplumun bilinç düzeyi arttı ancak alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Sağlıklı beslenme ve egzersiz konusunda artan bilinç maalesef hayata geçmemiş. Bir tek sigara konusunda yüzde 3'lük bir bilinç artışı görüyoruz. Her yıl dünya üzerinde 17.5 milyon kişi kalp krizinden yaşamını yitiriyor. Yani her 3 ölümden biri kalp hastalığı nedenli. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı verilere göre, kalp hastalığına bağlı erken ölümlerin yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor. Kalp-damar hastalıklarının yüzde 80'i beslenme ve yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkilendiriliyor. 2015 yılına kadar 20 milyon, 2030 yılına kadar ise 23.6 milyon insanın kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor" dedi.

        Toplantıya katılan İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Fetin Rüştü Yıldız, Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Yaşasın Hayat Polikliniği'nden Uzman Dr. Evren Altıner ve Nasuh Mahruki, sağlıklı yaşamın önemine değinerek birer konuşma yaptı.

        TÜRKİYE'NİN KALP HARİTASI

        * Toplumun yaklaşık yüzde 35'i potansiyel kalp hastası.

        * Nüfusun yüzde 5'lik bir kesimi kalp krizi deneyimi olan insanlardan oluşuyor.

        * Yüzde 22'si ise kalp krizi nedeniyle birinci dereceden bir akrabasını yitirdi.

        * Kadınlar kalp hastalıkları konusunda erkeklerden daha duyarlı davranıyor. Kadınların yüzde 47'si kalp ve damar sağlığını kontrol amaçlı olarak kontrole giderken, bu rakam erkeklerde yüzde 38'e kadar düşüyor.

        * Görüşülen zayıf ve normal kilolu kişilerin yüzde 2'si daha önce kalp krizi geçirdiğini belirtirken bu oran fazla kilolu ve obez kişilerde yüzde 6'ya çıkıyor.

        * Normal kilolularda yüzde 33'ü kalp ve damar sağlığını kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna giderken fazla kilolu ve obezlerde bu oran yüzde 50.

        * Toplumun yüzde 26'sının kalp krizi belirtileri konusunda hiçbir fikri yok.

        * Toplumun 44'ü hiç spor yapmıyor. Bu oran kadınlarda yüzde 50'ye çıkarken, erkeklerde yüzde 39'a düşüyor.

        * Görüşülen kişilerin yüzde 6.4'ü haftada birden daha az, yüzde 13'ü haftada 1- 2 kez, yüzde 23.1'i ise her gün spor yaptığını söylüyor. Spor yapanların yaklaşık yüzde 9'u yeterli egzersiz yaptığını düşünüyor.

        * Toplumun yüzde 29'u düzenli olarak sigara kullanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ