Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Nezle ile gribi karıştırmayın

        BURSA / AHT

        Kış aylarına bir adım daha yaklaştığımız şu günlerde gribe karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, nezle ile gribin karıştırılmaması gerektiğini belirterek, uyarılarda bulunuyorlar.

        Toplumda nezlenin daha çok griple karıştırıldığını vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Vasıf Soysal, nezleden korunmanın zor, ancak, kurtulmanın kolay olduğunu belirtirken, gribe yakalananları ise dikkat etmeleri konusunda uyardı.

        Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Vasıf Soysal, nezlenin genellikle istirahat, sulu yiyecekler ve bol sebze meyve yenilerek 3-5 günde atlatılabileceğini ve gribe nazaran çok hafif seyrettiğini ifade etti. Soysal, "Daha çok hava yolu temasıyla bulaşan ve hemen hemen herkesin yakalandığı viral (virüs sebebiyle) bir üst solunum yolu hastalığı olan nezle, özellikle sonbahar ve kış aylarında salgın haline gelebilir. Bu dönemdeki ısı değişiklikleri, vücut ısısını düşürerek virüs ve bakterilerin hastalık yapmasına zemin hazırlar" dedi.

        "ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN"

        Hasta kişilerle direk temas, tokalaşma, öpüşme, enfekte kişilerin salgıları veya solunumu ile kontamine olan yiyecek, içecek, giyecek ve hava yolu damlacık enfeksiyonu ile hastalığın bulaştığını kaydeden Dr. Soysal, kuluçka döneminin 2 ile 5 gün olduğunu bu süreçte subfebril ateş, halsizlik, kırgınlık ve iştahsızlık gibi belirtilerin görülebileceğine dikkat çekti.

        Burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, hapşırma, boğazda gıcıklanma, yanma, öksürük, baş ağrısı, ses değişiklikleri ve tüm vücutta ağrı görülebileceği üzerinde duran Op. Dr. Soysal, istirahat ve bol sebze ile meyve yenilerek, bakteriyel bir enfeksiyona maruz kalınmadığı sürece bir hafta içinde klinik tablonun düzeleceğine işaret etti. Bu dönemde antibiyotik kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Soysal, şikayetlerin azaltılmasına yönelik ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, antihistaminik ilaçlar ve burun açıcı ilaçlar verilebileceğinin altını çizdi.

        GRİBE KARŞI SAĞLIKLI BESLENİN

        Gribi, solunum yollarına yerleşen influenza A,B,C, virüslerinin neden olduğu yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden bir hastalık olarak tanımlayan Op Dr. Vasıf Soysal, toplumda aynı anda birçok kişiyi olumsuz etkileyen gribin çok sayıda ölümlere yol açabildiğini vurguladı.

        Gribe karşı önlem alınabileceğine dikkat çeken Dr. Soysal, "Sağlıklı, yeterli, dengeli beslenerek grip ve nezleye karşı önlem alınmalıdır. C vitaminleri içeren besinler günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere, yeterli miktarda alınmalıdır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ