Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı kesicileri yanlış kullanıyoruz

        Yanlış ilaç kullanımının önemli bir ekonomik kayıp olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Saim Berçin, "Dünyada kullanılan her iki ilaçtan biri yanlış kullanılmaktadır." dedi.

        Doğru ilaç kullanımı için öncelikle hastalığın doğru teşhis edilmesi gerektiğini belirten Dr. Berçin, "Doğru ilacın seçilip, uygun dozda uygun sürede kullanılması gerekiyor. Ama gerek ülkemizde gerek dünyada ilaçlar son derece bilinçsiz tüketilmekte. Ülkemizde öncelikle yanlış antibiyotik tüketim alışkanlığı bulunmakta, bunun sonucunda antibiyotiklere karşı büyük bir tolerans gelişmekte ve antibiyotikler bir çok enfeksiyon ajanına karşı etkili olmamakta." şeklinde konuştu.

        İkinci önemli yanlışın, ağrı kesicilerin kullanımı olduğuna değinen Dr. Berçin, şu bilgileri verdi: "Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılan ilaçların yaklaşık yüzde 20'si kalp ve damar ilaçları, santral sistemine etki eden ilaçlar iken ülkemizde en çok antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılmakta. Kullanılan ilaçların çoğu reçetesiz ya da komşusundan görerek talep edilen ilaçlar. Bunlardan dolayı hem ciddi sağlık sorunları oluşmakta hem tedavi gecikmekte hem de büyük bir ekonomik kayıp yaşanmakta."

        Türkiye'de yaşanan bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi için ilaç kullanımı konusunda, gerek hekimler gerek eczacılar gerekse vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Berçin, "Özellikle belirtmek istiyorum, eczanelerde eczacıların reçeteleri bizzat kendileri değerlendirip, hastaların ilaçlarını doğru vermeli, doğru dozda tayin etmeli ve ilacın kullanımı ile ilgili gerekli izahatı göstermeliler." dedi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ