Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Beklenen tedavi artık Türkiye'de!

        Almanya'da geliştirilen ve Türkiye'de de uygulanan manyetik rezonans terapi (MBST) yöntemi, özellikle bağ doku ve eklemlerdeki hasar nedeniyle engelli bir yaşam süren kişilere yeniden hareket kabiliyeti kazanma umudu veriyor.

        MBST Uzmanı Dr. Muhsin Ayrancı,yaptığı açıklamada, manyetik rezonans tedavisinin ''sadece engellilere yönelik olmadığını bağ dokusunu, tendomları ilgilendiren bir tedavi'' olduğunu belirtti.

        Ayrancı, ''Hastalar bu konuda sağlıklarına çok kısa süre içinde önemli ölçüde ulaşıyorlar. Yüzde yüz olmasa da hayatları biraz daha konforlu hale gelebiliyor'' dedi.

        Boyun ve bel fıtıklarında da bu tedavinin faydalı olduğunu bildiren Ayrancı, ''Engellilerin engel durumunu da eğer esas hastalık böyle bir şey ise tesir olur ama sinir sistemi veya beyinle ilgili sorunlardan kaynaklanan bir engellilik söz konusuysa cihazımız öyle bir tedavinin cihazı değildir, tedavide kullanılamaz. Ama engellilik bağ dokusu hastalığıyla ilgiliyse bunun tedavi etmek çok kolay bizim için'' diye konuştu.

        Ayrancı, nükleer manyetik rezonans tedavisinde MR cihazında üretilen enerjinin çevre dokulara yönlendirildiğini, fibroblastın aktive edilerek kolajen üretimi meydana getirildiğini ve böylece hasarlı bölgelerde genel bir iyilik hali oluştuğunu belirten Muhsin Ayrancı, bu sayede liflerin gerildiğini, omurlara, kemiklere düşen yükün azaldığını eklem mesafesinin kısalarak diskin rahatladığını anlattı.

        Seans sayısının hastaya göre değiştiğini vurgulayan Ayrancı, 7-10 gün boyunca birer saatlik çalışmaların ardından 3-6 ay ara verildikten sonra uygulanan birkaç ek seansla tedavinin tamamlandığını söyledi.

        ELLERİM YÜZÜME YAKLAŞTI

        Tedaviyi Türkiye'de ilk deneyenlerden Mustafa Samet Beşler de hareket engelli bedeninde olumlu sonuçlar gözlendiğini bildirdi.

        Web tasarımı yaparak hayatını kazanan Beşler, çocukluğunda geçirdiği romatoid artrid hastalığı nedeniyle yaklaşık 26 yıldır hareketlerinin kısıtlandığını ve yaşam kalitesinin etkilediğini söyledi.

        15 yaşından beri yürüyemediğini belirten Beşler, ayak parmaklarından başlayan hastalığın zamanla boynuna kadar ilerlediğini ve her duyduğu tedaviyi denediğini anlattı.

        Doktorlarla görüşerek bir de MBST tedavisini denemek istediğini ifade eden Beşler, ''Tedavi 3 ay içerisinde gerçek etkisini gösterecek ama ben şimdiden etkisini görmeye başladım'' dedi.

        ''Tedaviye başladıktan sonra, ellerim yüzüme yaklaştı'' diyen Beşler, önceden yapabildiği hareketleri daha rahat yapabildiğini, çok kısıtlı kullandığı ellerini daha rahat kullanabildiğini, büyük bir çatal yerine artık küçük bir çatalla yemek yiyebildiğini anlattı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ