Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Verem hastalarının üçte biri İstanbul'da

        Türkiye'de her 100 bin kişinin 21'inde görülen ve vakaların üçte biri İstanbul'da bulunan verem hastalığına yönelik yeni bir eliminasyon programı başlatılacak.

        Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, 66. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

        Türkiye'de veremle savaşta önemli başarılar elde edildiğini, son 10 yılda vaka sayılarında dörde birlik azalma olduğunu ifade eden Torunoğlu, ''Ancak verem kronik bir hastalık olduğu, toplumun önemli kesimi de mikropla karşılaştığı için uzun vadeli mücadele gerekiyor'' diye konuştu.

        2050'ye kadar tüberküloz görülme sıklığını yüzbinde birin altına düşürmek için bu yıldan itibaren ''Tüberküloz Eliminasyon Programı'' başlatılacağını ifade eden Torunoğlu, bu programla ''Doğrudan Gözetimli Tedavi''nin etkinleştirileceğini bildirdi.

        ''Doğrudan Gözetimli Tedavi''de hastaların ilaçlarını her gün sağlık personeli ya da bir yakınının gözetiminde almasının sağlandığını belirten Torunoğlu, ''Hastaların en az 6 ay süreyle düzenli ilaç içmesi gerekiyor. Süre bu kadar uzun olunca hastalar ilaçlarını bırakabiliyor. Bu takibi her gün sağlık personeli ya da hasta yakını yapıyor. Bunu başarırsak yeni hasta sayısını azaltmış olacağız'' diye konuştu.

        Tüberkülozun uzun bir mücadele gerektirdiğine dikkati çeken Torunoğlu, 1950'lerde 100 binde 2 bin 500 olan vaka sayısının yüz binde 21'e düştüğünü vurguladı. Ancak ilaca dirençli vakalar ortaya çıkabildiğini, hastalığın bağışıklık sistemini zayıflatan diğer rahatsızlıklarda kendini hatırlattığını ifade eden Torunoğlu, mücadelenin titiz bir şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi.

        VAKALAR İSTANBUL'DA YOĞUN

        Verem vakalarının üçte birinin İstanbul'da olduğunu bildiren Torunoğlu, ''İstanbul nüfus itibarıyla yoğun bir şehir. Solunum yoluyla bulaştığı için verem sıkışık yaşam tarzlarını çok seviyor. İstanbul dünyaya açık bir şehir, birçok yerden hastalar geliyor'' diye konuştu.

        ''ERKEKLER DAHA ÇOK YAKALANIYOR"

        Sağlık Bakanlığı'nca uzmanların katılımıyla düzenlenen toplantıda veremle mücadele ele alındı.

        Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, burada yaptığı konuşmada da 2000 yılında 20 bin 500 olan vaka sayısının 2011'de 15 bin 679'a düştüğünü, bunların 202'sinin yabancı uyruklu olduğunu söyledi.

        Vakaların yüzde 59'unun erkek olduğunu belirten Torunoğlu, hastaların yüzde 97,6'sına ''Doğrudan Gözetimli Tedavi'' uygulandığını bildirdi.

        Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Şeref Özkara da tedavisi son derece ucuz olan hastalığın uzun süreli takip gerektirdiğini belirtti.

        Türkiye'de bütün sağlık kurumlarında oluşturulan bir protokole göre standart tedavi uygulandığını anlatan Özkara, tedavi sonrası hasta takibinin devam etmesi gerektiğini bildirdi.

        Hasta yakınları da risk altında olduğu için kontrol edilmeleri ve koruyucu tedavi uygulanması gerektiğini ifade eden Özkara, her yıl bine yakın hastayı bu yolla tespit ettiklerini söyledi.

        Doç. Dr. Özkara, dünyada 12 milyon verem hastası olduğunu, bunlara her yıl 8,7 milyon kişi eklendiğini, 1,4 milyonunun da hayatını kaybettiğini belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ