Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Timur dayanamadı

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kan kanseri tedavisi gören 5 yaşındaki Timur Karabudak, Almanya’dan gelen kordon kanının nakil olması beklenirken hayata tutunamadı. Timur’a daha önce Çek Cumhuriyeti’nden gelen kordon kanı nakledildikten 4 ay sonra hastalığı yeniden nüksetmişti.

        Antalya’da turizmci Murat ve spor hocası Ekaterina Karabudak çiftinin çocukları Timur’a, 1 yaşındayken Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan testler sonucu kan kanserinin bir türü olan Akut Myeloid Lösemi (AML) teşhisi konuldu. Minik Timur, ilk teşhisin ardından 6 ay tedavi gördükten sonra taburcu oldu. Yaklaşık 1.5 yıl sağlıklı şekilde hayatını sürdüren Timur Karabudak’a 10 Ocak 2011’de yapılan testte, hastalığın tekrarladığı tespit edildi. Doktorları kordon kanı nakli olması gerektiğini söyleyince, yurt içi ve dışındaki kordon kanı bankalarına acil kodlu istem yazıları gönderildi.

        KORDON KANINI VÜCUT REDDETTİ

        Minik Timur’a, 10 ay önce Çek Cumhuriyeti’nden gelen ve 6’da 5 uyumlu olduğu belirtilen kordon kanı nakledildi. Timur Karabudak’ın vücudu, nakledilen 6’da 5 uyumlu kordon kanını 4 ay sonra reddetti. Yüksek ateş ve vücudunda oluşan morluklar nedeniyle yeniden ilaç ve kemoterapi tedavisine başlandı. Kan değerlerindeki değişim nedeniyle gözlem altına alınan Timur için kordon kanı bankalarıyla tekrar temasa geçildi. Timur’a ikinci müjdeli haber Almanya’dan geldi. Almanya’daki bir kordon kanı bankasında bulunan kordon kanının, 6’da 6 uyumlu olduğu bildirildi.

        YAŞAM SAVAŞINI KAYBETTİ

        Almanya’dan gelen kordon kanı nakil yapılmayı beklerken Timur’un küçük bedeni daha fazla dayanamadı ve yaşam mücadelesini dün sabah kaybetti. Timur’a ikinci kez umut doğmasıyla büyük sevinç yaşayan anne Ekaterina Karabudak ve baba Murat Karabudak, ölüm haberiyle gözyaşlarına boğuldu. Timur Karabudak ailesinin ve akrabalarının katıldığı cenaze töreninin ardından Uncalı Mezarlığı’nda dün öğleden sonra toprağa verildi.

        'TİMUR’UMUZU YAŞATAMADIK'

        Anne Ekaterina Karabudak, "Çek Cumhuriyeti’nden gelen ilik ile Timur’un sağlığına kavuşacağını zannetmiştik olmadı. İkinci kez Almanya’da ilik bulunduğu haberi gelince ’İşte budur Timur’u hayata bağlayacak ilik’ diye çok umutlanmıştık. Fakat olmadı, yetiştiremedik. Daha doğrusu Timur’un nakil için şartlarının tamamlanması ve değerlerinin uygun olması beklendi. O da olmadı. Timur’umuzu yaşatamadık" dedi.

        'CIVIL CIVIL BİR ÇOCUKTU'

        "Oğlum kısacık ömründe hareketli ve sevgi dolu gözleriyle herkesin sevgisini kazanmıştı" diyen babası Murat Karabudak, "Timur cıvıl cıvıldı, herkesin sevgisini kazanmıştı. Son günlerde yürümekte zorlanıyordu, fakat ayakta olduğu zamanlar yerinde duramazdı, çok hareketliydi. Oğlumuzu hiç yakıştıramadığım yere, toprağa verdik" diye konuştu.

        AML NEDİR?

        Kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü olan kan kanserinin (lösemi) akut ve kronik olmak üzere iki türü bulunuyor. Akut löseminin bir türü olan Akut Myeloid Lösemi (AML), myeloblast adı verilen kırmızı kan hücresi üretiminde azalma sonucu ortaya çıkan bir tür olarak biliniyor.

        KORDON KANI

        Anne karnında bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi plasenta tarafından sağlanır. Bebek göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Doğum sürecinin tamamlanmasından kısa süre sonra plasenta görevini tamamlayarak rahim dışına atılır. Kordon kanı olarak isimlendirilen kan, bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. 1994’ten itibaren dünyada, 2005 yılından beri de Türkiye’de özel yöntemlerle toplanıp kordon kanı bankalarında saklanmaya başlandı. Kordon kanı, alınan bebeğin kendisi için kullanilabildiği gibi, doku grubu uyduğu takdirde anne, baba ve diğer kardeşler için de kullanılabilir. Doku grubu uyma ihtimali en yüksek kardeşlerdedir.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ