Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Küçük Ömür 'Bobath tekniği' sayesinde yürüdü

        Erken doğum sonucu geçirdiği kısmi beyin felci nedeniyle ayağa kalkamayan Ömür Önder Özdemir, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanan ''bobath tekniği'' sayesinde 4 yaşında yürüdü.

        Merkezde görevli fizyoterapist Gülsen Evci, bobath tekniğinde, top ve değişik oyuncaklarla çocuğun motive edilerek, istenilen hareketleri yapabilmesinin sağlandığını söyledi.

        Ömür'e de AEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğretim üyelerinin gözetiminde bu yöntemi uyguladıklarını belirten Evci, şöyle konuştu:

        ''Bu rahatsızlığın tedavisi zordur. Çocuğa özel tedavi uygulanmalıdır. Böyle durumlarda var olan potansiyeli maksimum seviyede ortaya çıkarabilmek için oyunla tedavi süreci uyguluyoruz. Bobath tekniğiyle, oyun ve günlük yaşam aktiviteleri içerisinde aileyle bütünlük oluşturarak, çocuğun da bize katılımını sağlıyoruz. Çocuğun komutlarımızı algılayabilmesi ve tedaviye katılımı çok önemli. Ömür'de de bu vardı. Çok uyumlu bir çocuktu, potansiyelini maksimum seviyeye çıkardık.''

        Ömür 3 yaşındayken ailesinin kendilerine başvurduğunu anlatan Evci, çocuğun yürüyemediğini ve ayakta duramadığını belirterek, ''Bir aylık tedavi programına aldık. Tedavinin ikinci haftasında emeklemeye başladı. Bir yerden bir yere gidebiliyordu artık. Birinci ayın sonuna kadar da ayakta durma ve sıralamayı, daha sonrasında da bağımsız yürümeyi öğrettik. Yerden kalkarak yürümeye başladı'' diye konuştu.

        Anne Neslihan Özdemir ise ''Çocuğum 6 aylık doğdu. Erzurum'da 2,5 ay hastanede yoğun bakımda kaldı. Taburcu edildikten sonra Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne kontrole götürdük. Kısmi beyin felci tanısı kondu. Yani yaşıtlarının gösterdiği gelişimi göstermedi, yürüyemiyordu'' dedi.

        Tedavi için bir yıl özel rehabilitasyon merkezine gittiklerini ancak sonuç elde edemediklerini anlatan Özdemir, tavsiye üzerine AEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurduklarını belirterek, ''Bir ay kadar tedavi gördü. Çocuk ondan sonra Allah'a şükür yürümeye başladı'' ifadesini kullandı.

        BOBATH TEKNİĞİ

        Fizyoterapist Bertha Bobath ve eşi nörofizyolog Karel Bobath tarafından 1940'lı yıllarda geliştirilen Bobath tekniği, dünyada sıkça kullanılıyor.

        Çocuk fizyoterapistleri tarafından daha aktif şekilde kullanılan bobath tekniği, farklı aktivitelerin hareket sürekliliği içerisinde çocuğa uygulanmasını içeriyor. Hareketi aktif hale getirmek ve günlük yaşam içinde uygulamaları sürdürmek, bobath tekniğinin temel yaklaşımı olarak biliniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ