Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Avrupa'nın geni Anadolu'dan geliyor!

        Avrupa kıtasındaki gen yapısına ilişkin en kapsamlı araştırmanın sonuçları ilginç verilerin ortaya çıkmasını sağladı. Uluslararası bir grup tarafından yapılan gen çalışması, Avrupa'nın gen yapısında 4 bin yıl önce gizemli bir kırılma olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre Avrupa'daki ilk çiftçiler de Anadolu kökenli.

        Nature Dergisi’nde yayınlanan makalede Avrupa'nın genetik yapısının 4 bin ya da 5 bin yıl önce ani bir değişim yaşadığı ve Avrupa DNA’sının değiştiğine ilişkin bilimsel veriler paylaşıldı.

        Avustralyalı bilim insanları, 7 bin 500 yıllık olduğu düşünülen çeşitli iskeletler üzerinde yaptıkları araştırmalarda yaşanan bu değişimin nedeninin bulunamadığını söyledi.

        Bunda Neolitik çağın sonraları, Bronz çağının başında Avrupa’da Bell Beaker kültürünün (ters çevrilmiş zil sekilindeki vazo buluntuları nedeniyle bu ismi verilmiş, Stoneage buluntularıyla bağlantılı oldukları belirtilir) hızlı gelişmesinin etkili olabileceği belirtildi.

        Araştırmada, Almanya’daki ilk çiftçilerin, Anadolu insanlarıyla yakından bağlantılı olduğu da ortaya koyuldu.

        Avustralya'da Adelaide Üniversitesi'nde bulunan Eski DNA Merkezi'nde çalışmayı yürüten Alan Cooper, "İlginç olan bu ilk alt-Avrupa kültürünün 4 bin 500 yıl önce yer değiştirmesi ve bunun çok açık ve başarılı bir şekilde yapılmış olması. Büyük bir şey meydana gelmiş ve bunun arkasındaki şeyin ne olduğunun peşindeyiz" dedi.

        Araştırmacılar bugünün Avrupa’sının yüzde 45’ini oluşturan genetik soyu çıkarmak üzere tarih öncesi iskeletlerden elde edilen diş ve kemik örnekleri üzerinde çalıştıklarını belirtti.

        Uluslararası araştırma ekibinin yanısıra Almanya'da bulunan Mainz Üniversitesi ve National Geographic Toplumu Genografik Projesi’nin dahil edildiği araştırmanın zaman içinde gerçekleşen ilk yüksek çözünürlüklü genetik kayıt olduğu belirtildi.

        Araştırmanın Almanya ayağını gerçekleştiren Wolfgang Haak, "Avrupa'da zaman içinde meydana gelen nüfus değişimini ve insan DNA’sının gerçek zaman içinde geliştiğini ve değiştiğini dolaysız bir şekilde gözlemlemiş olduk. Bu kalıtım yoluyla geçen genetik kayıt, Orta Avrupa’daki ilk çiftçilerin göç yoluyla Türkiye ve yakın çevresinden gelen toptan külterel ve genetik verilerden geçmiş olabileceğini gösterdi " dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ