Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Testler Yılda 3 milyon insan KOAH'tan ölüyor!

        Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, 20 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir" dedi.

        Kısa adı 'KOAH' olan kronik obstrüktif akciğer hastalığının ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Öner Nergiz, "Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir" diye konuştu.

        Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH'ın tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğine dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, "Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü 2030'da KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20'dir. 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekmektedir. KOAH'ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır" şeklinde konuştu.

        Hastalığa bu yıl 'Çok Geç Değil' sloganıyla dikkat çekileceğine değinen Nergiz, şöyle konuştu; "Bu mesaj, hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekleri olduğunu vurgulamak için seçilmiştir. Eğer nefesiniz daralıyorsa, hekiminize başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil. Eğer KOAH'ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç değil."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ