Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Gözleriniz kızarıyorsa dikkat!

        İş yeri, okul, kreş, alışveriş merkezi gibi kapalı ve kalabalık mekanlarda gözlerin enfeksiyona açık hale geleceğini ve göz enfeksiyonlarının kolayca salgına dönüşebileceğini söyleyen Op.Dr. Sermal Arslan, “Kış aylarında düşen vücut direnci ile birlikte gözler de hastalıklara açık hale geliyor. Özellikle soğuk algınlıklarına ve boğaz enfeksiyonlarına neden olan adenovirüslerin (bir virüs türü), göze kolayca bulaşıp enfeksiyona yol açabileceğini” belirtti.

        Kış mevsiminde görülen göz hastalıklarının en belirgin özelliğinin tek gözle başlayıp daha sonra diğer göze geçmesi olduğuna dikkat çeken Op.Dr. Sermal Arslan, “Vatandaşlar kırmızı göz hastalığı ile ilgili olarak gözde kızarıklık, çapaklanma, yanma, batma ve acıma gibi şikayetlerle kliniklerimize geliyorlar” dedi.

        'SÜREKLİ TOKALAŞMAKTAN KAÇININ'

        Op.Dr. Sermal Arslan “Hastalık süresince yapılması gerekenler, belirtilere göre yön değiştirmektedir. Antibiyotikli damlalar adenovirus enfeksiyonlarını ve diğer viral göz enfeksiyonlarını iyileştiremezler. Damlalar yalnızca bakteriyel göz enfeksiyonu şüphesinde kullanılmaktadır. Hastalığın bulaşmasını engellemek için eller sık yıkanmalı, kırmızı gözü olan kişilerle tokalaşmak ve öpüşmekten kaçınılmalıdır. Bu göz enfeksiyonuna yakalanmış kişilerle, aynı havlu ve makyaj malzemeleri kullanılmamalıdır. Adenovirus enfeksiyonu bazı hastalarda gözün kornea tabakasının da tutulmasına neden olmakta ve görmeyi azaltabilmektedir” dedi.

        KIŞIN DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIN

        Soğuk ve rüzgarlı havalarda göz yaşı kanalı tıkanıklığı olan hastaların şikayetlerinde de artış olacağını belirten Op.Dr Sermal Arslan, göz yaşı kanal tıkanıklığı, gözde sulanmaya neden olur ve devamlı bir hal aldığında ise ameliyatla tedavi edilecek kadar ileri bir boyuta gelebilmekte olduğunu söyledi.

        Op.Dr. Sermal Arslan “Karlı havalarda, dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu da ultraviyole güneş ışığı korumalı gözlüklerin kullanılmasıdır. Kardan yansıyan güneş ışınları, gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Bu nedenle uzun süre karlı ortamda vakit geçirenlerin mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü kullanması gerekir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ