Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Soğuk havalar mutsuz ediyor

        Güneş ışınlarının zayıflığıyla birlikte mutluluk hormonu serotoninin ve D vitamininin azalması; eklemlerde, iskelet-kas sisteminde ve baş ağrılarında artışa sebep oluyor. Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Eklemlerde normalde bulunan sessiz ağrı alıcıları soğukla aktif hale gelir ve bu havalarda eklem kökenli ağrıların artmasına neden olabilir” dedi.

        DAHA SIK BAŞ AĞRISI

        Yücel, “Dolayısıyla kas kökenli ağrılarda da soğukla birlikte bir artış görülebiliyor. Aynı zamanda soğuk hava sebebiyle kaslarda kasılma ve kısalma olması da ağrının artması için bir neden oluşturuyor” diye konuştu.

        Soğuk havalarda daha sık görülen baş ağrılarından birinin gerilim tipi baş ağrıları olduğuna değinen Prof. Dr. Yücel, kışın genel olarak çalışma hayatının daha yoğun olması, trafikte geçirilen zamanın artması gibi etkilerle özellikle masa başı yoğun çalışan kişilerde gerilim tipi başağrılarının daha sık görüldüğünü belirtti.

        Yücel, “Depresyon-ağrı ilişkisi üzerine yapılan çalışmalar da şunu gösteriyor. Serotonin hormonu depresyonu olan kişilerde daha düşük oluyor. Bu kişiler ağrıya yatkın. Serotonin düzeyi karanlıkta ve soğukta düşüyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ