Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Diyalizde fiyat artışı

        Türkiye'de sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastalarının tedavisinin yapıldığı özel diyaliz merkezlerinin "zorlanıyoruz" diye talep ettiği fiyat artışı, Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikle yapıldı. 145 lira olan hasta başı fiyat 155 liraya çıkarıldı.

        İleri böbrek yetmezliği olan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmesi için tedavilerinin yapıldığı diyaliz merkezleri, son 4 yıldır fiyat artışı yapılmaması nedeniyle "zorlandıklarını" dile getirerek fiyat artışı talep ediyordu.

        Türkiye'de çeşitli illerde faaliyet gösteren ve sayıları 362'yi bulan özel diyaliz merkezleri adına yapılan açıklamada, döviz ve maliyetteki artışlara rağmen son 8 yılda hasta başına ödemeye sadece yüzde 8 oranında artış yapıldığı, 4 yıldır da 145 lira olan fiyatta herhangi bir düzenlemeye gidilmediği ifade edilmişti.

        Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan düzenlemeyle hem ev hemodiyalizi hem de hemodiyaliz fiyatında artışa gidilerek hasta başı ödenen ücret 145 liradan 155 liraya yükseltildi.

        56 bin 600 diyaliz hastası var

        Türkiye'de ileri böbrek hastalığı gelişen 56 bin 600 diyaliz hastası bulunuyor. Sağlık Bakanlığına bağlı 406, özel sektöre ait ise 362 diyaliz merkezi faaliyet gösteriyor.

        Ülkede halen sağlık bütçesinin yüzde 5'ten fazlası böbrek yetmezliği çeken hastalar için harcanıyor. Türkiye'deki kronik böbrek hastalarının diyaliz ve nakil harcaması yılda 1,5 milyar doları buluyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ