Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kansere karşı psikolojik savaş

        AYSUN ÖZ / HT PAZAR

        Meme kanseri olmuştum ama aileme sorun yaratmadan tedavimi tamamlayıp hayata kaldığım yerden devam edebilirdim. Öyle de yaptım. Ancak 4 yıl sonra hastalık tekrarlayınca aynı gücü kendimde bulamadım diyen Ayla Satır Aktuna ‘’Kimseye aksettirmeden yaşama fikri ağır geldi’’ şklinde sürdürüyor sözlerini. O esnada “Psikolojik destek almalıyım” diye düşünürken, tedavi gördüğü Medical Park Göztepe Hastanesi’nin Psiko-Onkoloji Derneği ile birlikte yürüttüğü kanser hastalarına ücretsiz psikolojik destek projesine dahil oluyor. “Kanser tedavisi pahalı bir tedavi, terapiye nasıl para ayıracağım diye düşünürken ilk kemoterapide Psikolog Pınar Kaya girdi hayatıma. Ailemi bu hastalıkla haşır neşir etmeden acılarımı dışa vurmak yerine içime atarken ailemin içini rahatlattı. Bana da ‘Niye onlara sana yardım etmeleri için fırsat vermiyorsun?’ dedi. Haklıydı.’’

        ‘HİÇBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DAVRANMAK YANLIŞ’

        Psikolojik terapiyle ailesinin yanına yaklaşmasına izin veren Aktuna’nın en büyük destekçisiyse ağabeyinin eşi yani yengesi Ebru Satır olmuş. Hastanede sağlanan psikolojik destekten tüm aileyle birlikte Satır da faydalanmış. “Terapi çok iyi geldi, kendimizi toparladık. Ayla’nın dik durması, kendini iyi hissetmesiyse tedaviyi çok olumlu etkiledi’’ diyor. Psikolog Kaya, kanser hastalarına hiçbir şey yokmuş gibi davranılmasının yanlış olduğunu söylüyor: “Ailelere düşen, hastalıkla ilgili konuşmamak yerine paylaşmak. Yoksa hasta tüm korkularını içinde yaşamak zorunda kalıyor.”

        AŞK KANSER TANIMAZ

        Ücretsiz terapi hizmetinden faydalananlardan biri de Burak Uğurlu. O henüz 20 yaşında, lenf kanserine yakalanmış ama 1 yıllık tedavi sonucu şimdi turp gibi. Tedavi boyunca yanında psikoloğu Pınar Kaya, annesi ve okul çıkışı soluğu yanında alan kız arkadaşı Kevser Bayram varmış. Burak hastalığını öğrendiğinde korktuğunu ama doktoru ve psikoloğunun telkinleriyle kısa zamanda bu hastalığı yeneceğine inandığını söylüyor. Kaya da Burak’a terapiden çok hastanede yattığı uzun aylarda sosyal destek verdiklerini söylüyor. “Burak çok güçlü bir çocuk, çok çabuk toparladı” diyor. Kevser’e “Ayrıl, katlanmak zorunda değilsin” diyen çok olmuş. “Hiç olur mu! Ben Burak’ı seviyordum ve zor zamanında yanında olmalıydım. Hastalık sevgiyi azaltır mı hiç? Tam tersi, yeni hayaller kurmaya başladık” diye yanıtlamış tavsiyeleri. Burak Uğurlu ve hastalığı boyunca yanından ayrılmayan kız arkadaşı Kevser Bayram.

        Ücretsiz terapi devlet hastanelerinde de var

        Pınar Kaya, Psiko-Onkoloji Derneği olarak devlet hastanelerinde de uyguladıkları terapiyle hem hastanın hem de yakınlarının tedavi sırasındaki sıkıntılarını atlatmalarına yardımcı olduklarını, hatta tedavi sonrasında zayıf yönlerini güçlendirdiklerini dile getiriyor: “Travma sonrası gelişim, diyoruz buna. Anın kıymetini bilmeye başlıyorlar, ilişkilerini düzeltiyorlar, keyfini çıkarıyorlar...”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ