Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kadavra kemiği ile kamburluktan kurtuldu

        Ceyda ERENOĞLU / HT SAĞLIK

        Kamburluk ve omurga eğriliğinedeniyle adım atamaz haldeydi,doktorlar “Ameliyat olursanölürsün” dedikleri halde Türkiye’degerçekleştirilen operasyonla mutlusona kavuştu. Şimdiyeni bir yuvanın hayalini kuruyor.

        Libya'nın Bingazi şehrindeailesiyle yaşayan 37 yaşındakiNadia Abdalla Salem’indramı, 10 yaşında bacağında ortayaçıkan bir kistle başladı. Yapılantetkikler sonucunda genç kadınakalıtımsal olan ve ender görülen“Nörofibromatozis” teşhisi konuldu.Hastalığın en önemliözelliği vücudunçeşitli yerlerinde,“Nörofibrom” adıverilen ve sinirdenkaynaklanan tümörleroluşturmasıydı. Bunedenle bacağındakikist operasyonla alınsada, sürekli tekrarladığıiçin birkaç yıl içinde 10 kez ameliyatolmak zorunda kalmıştı.

        İKİ BÜKLÜMDÜ

        Hastalığın bir başka özelliği dekemik ve sinir dokuları ile diğertüm yumuşak dokuları tutmasıydı.Bu durum hastada omurgadaeğrilik ve kamburluğun yanındaomurilik zarını incelterekbalonlaşmaya ve omur kemiklerindemeydana gelen baskı nedeniylekemiğin erimesine neden olmuştu.Yıllar, operasyonlar ve uygulanantedavilerle geçerken, 13-14yaşlarında omurgasında eğrilikve kamburluk oluştuğunu farketti. Yapılan tetkiklerde, kifoz(kamburluk) ve skolyoz (omurgaeğriliği) tespit edildi ve korse tedavisiuygulanmaya başlandı. Ancak gençkadının omurgasındaki eğrilik vekamburluğun şiddeti her geçen yıldaha da arttı. Öyle ki artık vücuttaoluşan deformasyon yüzündenneredeyse iki büklüm duruyor,çektiği ağrılar nedeniyle adımatmakta bile güçlük çekiyordu.Libya, Mısır ve Tunus’takidoktorlar felç ve ölüm riskininyüksek olması nedeniyle ameliyatıgöze alamayınca genç kadınındünyası bir kez daha karardı.Tesadüfen tanıştığı bir hekimaracılığıyla Türkiye’de ameliyatolabileceğini öğrenince, ailesiylesoluğu Istanbul’da aldı ve AcıbademMaslak Hastanesi Ortopedi veTravmatoloji Uzmanı Prof. Dr.Ahmet Alanay tarafındanuygulanan 2 ameliyatın ardındansağlığına yeniden kavuştu.

        "YUVA KURABİLİRİM"

        Operasyon sonrasında kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyleyen 37 yaşındaki Nadia Abdalla Salem "Omurga eğriliği ve kamburluğum nedeniyle hayattan kopmuştum. Giydiğim hiçbir şey yakışmıyordu, vücudumdaki deformasyon nedeniyle değil günlük işlerimi yapmak iki adım bile atamaz hale gelmiştim. Doktorlar 'Ameliyat olsan da iyileşemeyeceksin omurgan daha çok zarar gelecek' Üstelik felç ve ölüm riskin çok yüksek' diyerek ameliyat etmediler. Tam hayattan ümidimi kesmişken geçirdiğim operasyonla sağlığıma yeniden kavuştum. Şimdi çok mutluyum. Artık ben de evlenebilir ve yıllardır özlemini kurduğum yuvaya sahip olabilirim" dedi.

        "RİSKİ GÖZE ALDIK"

        Prof. Dr. Ahmet Alanay, Nadia’nın, tedavisi ihmaledilmiş bir hasta olduğunu belirterek, “Ameliyat olmazsakifozun derecesi artacağı için hasta artık yürüyemez halegelecek, ağrılar, ciddi nefes ve mide problemleri ortayaçıkacaktı” diyerek operasyon sürecini anlattı: “Omurilikameliyatlarında amaç omurgayı düzeltip kemiklerinkaynamasını sağlamak. Ancak bu hastalıkta kemiklerçok inceldiği hatta yok olduğu için omurlar arasına vidagibi enstrüman yerleştirmede ciddi sorunlar yaşanıyorve kemiklerin kaynaması çok zor oluyor. Sırt ve beldenyaptığımız ilk operasyonda hastaya özel bir teknikle4 adet çubuk takıp eğrilikleri düzelttik. Bunun ardındanbüyüme hormonları da içeren kemik materyaller ile füzyon işlemiuyguladık. Bir hafta sonra gerçekleştirdiğimiz 2. operayonda hastanınomurgasını karın bölgesinden açtık. Kaynamayı sadece arka bölgedendeğil önden de sağlamak için bel bölgesine kadavra kemikleri koyduk.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ