Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Şok rapor: 19 milyon kişi farkında değil!

        BM Cenevre Ofisi'nde, BM'nin AIDS ile mücadele kuruluşu UNAIDS'in Genel Direktörü Michel Sidibe, kuruluşun HIV raporunu sundu.

        Sidibe, 2013 verilerine göre, yaklaşık 24 milyonu Afrika kıtasında olmak üzere dünyada 35 milyon kadar HIV taşıyıcısının bulunduğunu belirterek bunların yaklaşık 16 milyonunun kadın, 3,2 milyonunun da 15 yaş altı gençlerden oluştuğunu kaydetti.

        19 milyon kişinin HIV taşıyıcısı olduğunu bile bilmediğini vurgulayan Sidibe, şimdiye kadar yaklaşık 39 milyon kişinin AIDS ile bağlantılı nedenlerle hayatını kaybettiğini söyledi.

        Rapora göre, geçen yıllara nazaran HIV bulaşan ve AIDS'ten ölenlerin sayısında az da olsa düşüş var. 2013'te 2,1 milyon kişiye HIV bulaştı. Bu sayı 2012 yılında 2,2 milyon, 2011'de de 2,4 milyon olarak tespit edilmişti.

        Geçen yıl 1,5 milyon kişinin AIDS ile bağlantılı nedenlerden öldüğünü ifade eden Sidibe, 2012'de bu sayının 1,7 milyon, 2011'de de 1,8 milyon olduğunu hatırlattı.

        AIDS'e yol açan HIV, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden oluyor. HIV taşıyıcısı; kanı, spermi, vajinal akıntıları veya diğer vücut sıvılarının başka birine transferi yoluyla virüsü bulaştırıyor. HIV; cinsel ilişki, organ nakilleri, doğrudan kan teması ve anneden bebeğine olmak üzere dört yolla bulaşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ