Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince özel hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu, tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

        Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 13 sanık ve avukatı esas hakkındaki savunmasını yaptı.

        Tutuklu sanık M.Ç, savunmasında 15 Temmuz akşamı gelen telefonla kendisine, terör saldırısı olduğu ve görevinin başına gelmesinin söylenmesi üzerine kışlaya geldiğini belirtti.

        Amirlerinin emirlerini uyguladıklarını savunan M.Ç, "Darbe girişiminden haberim yoktu. Öğrendikten sonra da Uğur Coşkun'u tutuklamamız gerekirdi, yanlış yaptık." dedi.

        Hiçbir örgütle fikir ve eylem birliği olmadığını öne süren M.Ç, hakkında bir suç delili olmadığını iddia ederek tahliyesini ve beraatini istedi

        Diğer tutuklu sanıklardan Z.İ. de kendilerine terör saldırısı olduğunun söylenmesinin ardından, Sakarya Valiliği'ni korumak üzere bölgeye götürüldüklerini söyledi.

        Darbe girişimini öğrendikten sonra silahıyla birlikte valilik kampüsündeki Yenikent Polis Merkezi'ne teslim olduğunu aktaran Z.İ, "Polis karakoluna giderken yaralanan vatandaşlar olduğunu gördüm, onlara yardım ettim, yaralarını sardım. Ben terörist değilim, suçsuzum, tahliyemi ve beraatimi istiyorum." diye konuştu.

        Tutuklu sanıklardan H.Ç, valilik kampüsüne bölgeyi koruma amaçlı götürüldüklerini ifade ederek, "Kimseye zarar vermedim, ateş etmedim. Verilen emri sorgulama yetkimiz yoktu. Komutanlarımızın bizi kandıracağını düşünmedim, onlara sonsuz güvenim vardı." dedi.

        Diğer tutuklu sanık Y.E.K. de görev çağrısı gelmesi sonrasında Çark Kışlası'na en geç gelen personel olduğunu savunarak, "Valiliğe terör saldırısı var diye gittik. Ahmet Uzer'in 'TSK yönetime el koydu' anonsunu duyunca arkadaşlarla durumu değerlendirdik. Bölgeden uzaklaştık, emre uymadık." diye belirtti.

        Tutuklu sanık R.B. ise darbe girişiminden habersiz olarak valilik önüne gittiklerini ve suçsuz olduklarını öne sürerek, "Kanunsuz emri veren Uğur Coşkun, kanunsuz emri ilan Ahmet Uzer. Ancak biz bu emre uymayıp polise teslim olduk. Kimseye zarar vermedim, hakkımdaki suçlamaları reddediyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum." dedi.

        Diğer tutuklu sanıklar R.G, G.K, A.B, S.D, D.Ç, E.U, F.S. ve O.K. de önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, tahliyelerini ve beraatlerini istedi.

        Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların esas hakkındaki savunmalarını yapmaya devam etmeleri için duruşmayı yarına erteledi.

        - Mütalaadan

        Cumhuriyet savcısının mütalaadasında, aralarında meslekten ihraç edilen askerler, 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan'ın da bulunduğu 86'sı tutuklu 127 sanığın, "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

        Mütalaada, ayrıca 3 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 15 yıla kadar hapis, "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edilen ve soruşturma safhasında adli kontrol kararıyla tahliye edilen 15 sanık ile yargılama aşamasında tahliye olan 29 sanık için yakalama kararı çıkartılması, davada yargılanan 92 tutuksuz sanık hakkında ise beraat talebinde bulunulmuştu.

        İddia makamı ayrıca, Sakarya Valiliğinin kuşatılmasına yönelik yönetici durumunda oldukları değerlendirilen ve ihraç edilen 9 askerin "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" ile mağdur/müşteki sayısınca on ikişer kez "adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından da cezalandırılmalarını istemişti.

        -İddianameden

        Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaline ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürmek" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altı aydan üçyüz ondokuzar yıla kadar hapis cezası isteniyor.

        Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

        Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer alıyor.

        Mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti.

        Mahkeme heyeti, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen hakkında aynı suçlardan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde ve "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz hakkında da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığından, dosyalarının ayrılmasına ve bu mahkemelere gönderilmesine karar vermişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler