Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sigara yasakları akciğer kanserinin önüne geçti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Akciğer kanseri, en sık görülen kanser türlerinin başında geliyor. Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü kapsamında bir açıklama yapan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, uzun süredir uygulanan sigara politikası sayesinde Türkiye’de kadın ve erkeklerde akciğer kanseri görülme oranlarının önceki yıllara göre azaldığına dikkat çekti.

        TÜRKİYE'NİN YÜZDE 28'İ HER GÜN TÜTÜN MAMULÜ KULLANIYOR

        Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye’de akciğer kanseri görülme sıklığının erkeklerde ilk sırada, kadınlarda ise dördüncü sırada yer aldığına değinen Prof. Dr. Demiray, “Akciğer kanserinin yüzde 56,5’i geç evrede teşhis ediliyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün ekim ayında yayınlanan yıllık raporuna göre, akciğer kanserinin hem kadınlarda hem de erkeklerde azalma eğiliminde olduğu görülüyor. Bu sevindirici haberin büyük oranda sigara konusundaki bilinçlenmeyle ilişkili olduğunu düşünüyoruz. TÜİK'in 2019 yılı verilerine göre, Türkiye'nin yüzde 28'i her gün tütün mamulü kullanırken, yüzde 54,5'i hiç sigara ve benzeri ürün kullanmadığını belirtiyor. Günlük hayatımıza baktığımızda sigaraya yönelik önlemler sayesinde sigara kullanımının sınırlandığını gözlemliyoruz” dedi.

        "SİGARA İÇMEK RUS RULETİ OYNAMAK GİBİDİR"

        Akciğer kanserini, akciğerdeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesiyle ortaya çıkan kötü huylu tümör olarak tanımlayan Demiray, “Kötü huylu tümörleri incelediğimiz zaman DNA seviyesinde meydana gelen mutasyon adını verdiğimiz bazı değişiklikler olduğunu tespit ediyoruz. Mutasyonlar hücrelerin çalışma şeklini ve işlevini bozarak hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalmasına neden oluyor. Amerikan Science dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre içilen her 50 sigara, akciğer hücrelerinde kanserle bağlantılı bir DNA mutasyonuna sebep oluyor. Çalışma, New Mexico’da sigara içen 2500 ve sigara içmeyen 1000 kişinin tümör DNA’larını karşılaştırarak gerçekleştirildi. Bazı sigara içicilerinin, binlerce mutasyona rağmen kanser olmadığını biliyoruz ama bu tamamen şans işi. “Sigara içmek Rus ruleti oynamak gibidir; daha fazla oynadıkça kansere yol açan genlere isabet etme olasılığı artar” dedi.

        SİGARA KANSERDEN KORUYAN GENLERİN İŞLEVİNİ BOZUYOR

        Sigaranın kansere nasıl sebebiyet verdiğine de değinen Demiray şu bilgileri verdi: “Sigara dumanında bulunan toksinler hücreyle temas edince DNA seviyesinde mutasyon dediğimiz değişimlere neden oluyor. DNA vücudumuzun kütüphanesidir. Vücudumuzu bir şehir olarak düşünün, o şehirdeki herkes kütüphaneden aldıkları bilgilere göre günlük işlerini gerçekleştirir. Eğer kütüphanedeki bilgide hata varsa günlük işlerde hatalar, aksamalar ve hatta şehirde büyük kazalar olacaktır. Hepimizin DNA’sında kanser oluşumunu baskılayıcı bazı genler var. Bu genlerde mutasyon oluştuğu takdirde bizi kanserden koruyan genlerin işlevi bozuluyor, hücreler kontrolsüzce çoğalmaya başlıyorlar."

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ