Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Siirtli taksicinin 'beneklimelek' mutluluğu

        Siirt'te 10 yıldır taksicilik yapan ve 2 yıldır da doğada kelebekleri fotoğraflayan Nihat Kaymaz (50), geçtiğimiz yıl Türkiye'de varlığı bilinen ancak fotoğraflanmayan "beyazöncü" kelebeğine rastladı. İHA'nın haberine göre bir grup doğa fotoğrafçısıyla geçtiğimiz günlerde Botan Vadisi'ne çıkan Kaymaz, bu kez de başka bir kelebek türüne rastladı.

        Kaymaz, fotoğrafını çektiği kelebeği bir kelebek sitesine tanım için yükledi. Yüklenen fotoğraftaki kelebeğin Suriye ve Irak bölgelerinde kaydı bulunan ve daha önce Türkiye'de görüldüğüne dair hiçbir bilgi bulunmayan bir türe ait olduğu kanaatine varıldı. Böylece "Siirt beneklimeleği" adı verilen Pontia glauconome türü, Türkiye'de kaydedilmiş kelebek çeşitleri arasına eklenmiş oldu.

        REKLAM

        Doğa fotoğrafçısı Kaymaz, ilk kez 2016 yılının Ekim ayında yine Botan Vadisi'nde kelebek fotoğraflarken yeni bir türe rastladığını aktardı. Kaymaz, "Türkiye'de ilk kez 2016 yılında 'beyazöncü' adlı kelebeği kayıt altına almak bana nasip oldu.

        Bu kez de farklı bir türle karşılaştık. İngilizce ismi 'Pontia glauconome' yani 'çöl beyazı'. Bu tür şuana kadar Türkiye'de görüntülenmemişti, bilgileri dahi yoktu. Bu da bana nasip oldu ve ismini de 'Siirt beneklimeleği' olarak kaydettim. Türkiye'de ilk kayıtları bana ait. Onu bulduğuma çok mutlu oldum. Bugüne kadar Siirt'e ait 114 tür kelebek çeşidini görüntüleyip kayıt altına aldık" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ