Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Çavuşoğlu o toplantıyı anlattı: Yüzünün ifadesini görmenizi isterdim

        Çavuşoğlu'nun CNN Türk canlı yayınında yaptığı konuşmasından satır başları;

        "New York'taki görüşmede yol haritasında gecikme var. Diğer taraftan bu yol haritasının en sonunda Münbiç bittikten sonra diğer bölgelerin istikrara kavuşması için bu yol haritası uygulanır.

        Bunu da zaten Pompeo ile beraber onaylamıştık. Tabi bu yol haritasını biz onayladık ama hem Sayın Erdoğan hem Trump da gördü. Siyasi irade var."

        "Fırat'ın doğusuna gelecek olursak YPG tabiri caizse azgınlık içine girdi. Kendi ideolojilerinden olmayan Kürtler dahil herkese çok ciddi bir baskı uygulamaya başladı. Bunun sebebi Amerika'ya verdiği destektir.

        Bizim sınırımızın öbür tarafında bizim için tehdittir, ne gerekiyorsa onu yapacağımızı söyledik. Kendilerine de dedik ki, siz madem kontrol altında tutuyorsunuz neden taciz atışlarını engellemiyorsunuz?

        REKLAM

        Eğer bu karar YPG'yi korumak amaçlı alındıysa bunun YPG'ye de ABD'ye de fayda sağlamaz. Biz ne gerekiyorsa yaparız. Bu kararlılığımızı Afrin'de de gösterdik."

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Muhammed Bin Selman'ın Arjantin'de G-20 Zirvesi'nde görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin sorulara ise, Suudi Veliaht prens ile görüşmek için bir engel yok. Talep ederse görüşülebilir. Tabii ki takdir Cumhurbaşkanımızın" yanıtı verdi.

        AİHM'İN KARARI

        AİHM'in Demirtaş kararını değerlendiren Çavuşoğlu,"12 yıl Avrupa Konseyi'nde zaman geçirdim. O dönemde de Avrupa Konseyi'nin reforma tutulması önceliğimizdi. Bu sürece en çok Türkiye katkı sağladı. Bu güzel bir şey. Avrupa Konseyi'nin siyasi kurumları var. Ama AİHM siyaset yapılacak bir yer değildir. Bu kurum siyasallaştı. İnsan Hakları Mahkemesi bu verdiği kararla siyasi karar verdiğini kanıtlamıştır. Bu karar hukuki değildir, siyasidir. Buna itiraz etme hakkımız var. Bu karar uygulanmadı, üyelik tehlikeye düşer diyorlar. Kim diyor bunu ya? Bu konuda bizim Adalet Bakanlığımız ve yargımız bunun yorumlarını yapacaktır. Ama ben bu kararları uygulamayan başka ülkeler de oldu ve üyelikleri tehdite girmedi." ifadelerini kullandı.

        Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini'nin Demirtaş'ın serbest bırakılmasına ilişkin açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu, "Mogherini haddini aştı. Toplantıda da bunu söyledim. Yunanistan'a neden sesiniz çıkmıyor dediğimde yüz ifadesini görmenizi isterdim. Onlar için AB üyeleri neler yaparsa yapsın iyidir. Bize Gezi döneminde ders vermeye kalktılar ama Fransa'da neler oldu hiçbir şey söylemediler. Türkiye'den güvenilir ortak bulamazlar."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ