Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika: Dolarda rekor, borsada dalgalanma - Para Haberleri

        ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün yayınladığı 13-14 Aralık'taki toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve daha fazla ilerleme kaydedilene kadar faiz oranlarının yüksek kalmaya devam edeceğini ortaya koydu.

        Politika faizinin 50 baz puan artışla 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltildiği son toplantının tutanaklarında enflasyonun "kabul edilemez" derecede yüksek seyrederken kısıtlayıcı para politikasının izlenmesinin öneminin vurgulandı.

        Tutanaklarda, "Üyeler genel olarak, gelen veriler, enflasyonun yüzde 2'ye doğru sürekli bir düşüş yolunda olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı bir politika duruşunun sürdürülmesi gerektiğini gözlemlediler, bu biraz zaman alacaktır" ifadesi kullanıldı.

        REKLAM

        Fed tutanaklarında Kurul üyelerinin şahin duruşunu koruduğunu ortaya koydu ancak beklentilerden çok farklı bir bilgi yer almadı.

        Doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi günün ilk yarısında yüzde 0.1'lik hafif bir yükselişle 104.23 seviyesine yükseldi.

        Güne 18.75'ten başlayan dolar/TL ise 18.79'la yeni tarihi zirvesini gördü. Ardından 18.76'ya çekildi. Euro/TL ise 19.99'u gördü, daha sonra 19.95'e çekildi.

        DOLAR

        $
        30,0855 0,23
        • Alış: 30,0674
        • Satış: 30,1037
        Son Güncellenme Tarihi: 14/01/2024 04:43:16

        BORSADA BÜYÜK DALGALANMA

        Kurda rekor seviye görülse de sınırlı bir hareket yaşandı. Borsa İstanbul ise büyük bir dalgalanmaya sahne oldu.

        BIST 100 endeksi dünü 5.523 puandan kapatmasının ardından bugün 5.270 puana kadar geriledi. Endekste günlük kayıp yüzde 4.5'i buldu. Öğlene doğru ise BIST 100 kayıplarının bir kısmını telafi etti. TSİ 12.20 itibarıyla BIST 100 yüzde 1.95'lik düşüşle 5.415 puandan işlem gördü.

        Bankacılık endeksinde günlük düşüş yüzde 5.26, sanayi endeksinde yüzde 4.84, halka arz endeksinde yüzde 6.08, mali endekste yüzde 5.52, holdingler endeksinde ise yüzde 5.46'ya ulaştı.

        Öğleden sonra tekrar gerilemeye geçildi, yüzde 5'lik düşüşün ardından devre kesici çalıştı. Ardından düşüş yüzde 7'ye ulaştı ve bir kez daha devre kesici uygulandı.

        Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

        Kapanışta yine düşüş yaşayan BIST 100, günü yüzde 7.37'lik düşüşle tamamladı.

        DEVRE KESİCİ İÇİN KAP'A AÇIKLAMA

        Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

        Açıklamada, saat 16.31.12 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği ve Pay Piyasası'ndaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'ndaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarı'nda işlemlerin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

        Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 16.51.12'de tek fiyat emir toplama, 16.56.12'de eşleştirme yapılacağı ve 17.01.12'den itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edileceği aktarılan duyuruda, varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemlere 17.01.12'den itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edileceği bildirildi.

        Açıklamada, VİOP'taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Senedi Repo Pazarı'ndaki işlemlerin de saat 17.01.12'de yeniden başlayacağı kaydedilerek, açığa satış yapılabilen işlem sıralarında açığa satış işlemlerinde seans sonuna kadar yukarı adım kuralının uygulanacağı ifade edildi.

        İŞLEMLER İKİNCİ KEZ DURDURULDU

        Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak ikinci kez durdurulduğunu duyurdu.

        Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

        Açıklamada, saat 17.09.16 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği ve Pay Piyasası'ndaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'ndaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarı'nda işlemlerin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

        İşlemlerin Pay Piyasası'nda saat 18.01'de kapanış seansı ile VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde sürekli işlem yöntemiyle saat 18.08'de yeniden başlatılacağı aktarılan açıklanmada, BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemlerin bugün yeniden başlatılmayacağı bildirildi.

        Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.​​​

        AVRUPA'DA GERİLEME

        Avrupa borsaları DA, güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,34 azalışla 438,7 puan, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,33 değer kaybederek 14.444 puandan işlem gördü.

        Analistler, Avrupa'da açıklanan enflasyon verilerinin şu ana kadar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) elini rahatlatacak şekilde gerçekleştiğini ifade ederek, piyasalardaki fiyatlamalarda bankanın faiz artırımlarında şahin tavrını yumuşatabileceği beklentisinin öne çıktığını dile getirdi.

        ALTINDA ZİRVE SONRASI DÜŞÜŞ

        Gram altın ise dün 1.124 lirayla rekor seviyeye yükselirken bugün ons fiyatına paralel hafif bir çekilme yaşadı. Altının ons fiyatı yüzde 0.3'lük düşüşle 1.849 dolara geriledi. Gram altın ise sabah saatlerinde 1.116 liradan işlem gördü.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ