Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Fransa, İtalya Büyükelçisi'ni geri gönderiyor!

        Fransa Avrupa Birliği Bakanı Nathalie Loiseau, İtalyan hükümetinin "birkaç aydır tekrarlanan suçlamaları, temelsiz saldırıları ve çirkin açıklamaları nedeniyle" geçen hafta ülkeye çağırdığı Roma Büyükelçisi'nin bugün görevine başlayacağını duyurdu.

        Loiseau, RTL radyosunda yaptığı açıklamada, kabul edilemez sözler ve açıklamalar yapmakla itham ettiği İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio ve İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin pişman olduklarını gösterdiğini ifade etti.

        İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u arayarak iki ülke arasındaki ilişkilerin ve dostluğun önemli olduğu söylediğini aktaran Loiseau, geçen hafta ülkeye çağrılan Fransa'nın Roma Büyükelçisi'nin bugün görevinin başına döneceğini söyledi.

        Loiseau, "İtalya'nın Fransa'ya ihtiyacı var, dolayısıyla beraber çalışalım." dedi.

        Fransa, İtalyan hükümetinin "birkaç aydır tekrarlanan suçlamaları, temelsiz saldırıları ve çirkin açıklamaları nedeniyle" 7 Şubat'ta Roma Büyükelçisi'ni geri çağırmıştı.

        İKİ ÜLKE ARASINDA KRİZ

        Luigi Di Maio da Fransız Cumhurbaşkanı'nın sözlerine karşılık, "Macron, benim ve Salvini'nin üst düzeyde olmadığımızı söylüyor. Bunun kararınıİtalyan halkına bıraksın." ifadelerini kullanmıştı. Di Maio, ayrıcaFransa'yı Afrika'da sömürgeci bir politika izleyerek, fakirleştirmekle suçlayıp, sarı yeleklilere açık destek vermişti.

        Fransahükümeti ise Di Maio ve Salvini'nin sözlerinden dolayı geçen haftalardaİtalya'nın Paris Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

        Diğer yandan Macron da geçen yıl haziran ayında yaptığı bir konuşmada, 5 Yıldız Hareketi (M5S) partisi Di Maio'yu hedef alarak, "Bunları bir cüzzamlı gibi yayılırken görüyorsunuz, Avrupa'nın her yerinde biraz varlar. Tekrar ortaya çıkmalarını imkansız olarak gördüğümüz ülkelerde bile." diye eleştirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ