Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Son dakika haberi! Danıştay'dan YKS kararı! - Haberler

        Danıştay 8. Dairesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın yapılmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Kararın gerekçesinde idarenin kamu yararını gözeterek, takdir yetkisini kullandığı vurgulandı. Bu karar sonrası YKS planlandığı şekilde 27 ve 28 Haziran'da yapılacak.

        Ertelenen üniversite sınavı tarihinin yeniden öne çekilmesiyle tartışmaların alevlenmesi üzerine konu yargıya taşınmıştı. YKS tarihinin değiştirilmesinin kamu yararına ve hukuka uygun olmadığını belirtilerek,, yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvuruldu. Başvuruyu değerlendiren Danıştay 8. Dairesi, YKS'nin yapılmasına yönelik kararın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

        İŞTE O GEREKÇE

        Danıştay 8. Dairesi’nin gerekçeli kararında şu tespitlere yer verildi.

        SALGININ SEYRİNİN BELİRSİZLİĞİ: 20-21 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan sınavın Kovid-19 hastalığı tedbirleri kapsamında YÖK Başkanlığı Yürütme Kurulu’nun 25.03.2020 tarihli kararı ile Temmuz ayına ertelendiğini ancak süreç içerisinde salgının kontrol altına alınmaya başlaması ve önümüzdeki günlerde salgının seyrinin belirsizliği ile mevsimsel koşullan dikkate alınarak, dava konusu düzenleme ile sınav tarihinin 27-28 Haziran tarihleri olarak belirlendiği anlaşılmaktadır.

        İDARE TAKDİR YETKİSİNİ KULLANDI: Bu bağlamda davalı idarelerin küresel etkileri olan bu salgın hastalığın seyrine bağlı olarak, süreci izleyerek, alınan tedbirleri ve kararları güncelleme noktasında takdir yetkisini kullandığı ve anılan takdir yetkisinin Sağlık Bakanlığı’nın da görüşü alınmak suretiyle kamu yararı ve hizmet gerekleri göz önünde bulundurulmak suretiyle kullanıldığı anlaşılmaktır.

        ÖNEMLER ALINDI: Nitekim dosya kapsamında yer alan bilgi ve belgelerden sınavın uygulanmasından sorumlu olan ÖSYM Başkanlığı’nca sağlık bakanlığı bünyesinde oluşturulan Kovid-19 Bilimsel Danışma Kurulu tarafından alınan “Kovid-19 Kapsamında Ulusal Sınavlarda Alınması Gereken Önlemler” ile “Sağlık Bakanılığı Kovid-19 pandemi döneminde halka açık alanların temizlik ve dezefeksiyonu ilkeleri de dikkate alınmak suretiyle koruyucu tedbire yönelik olarak sınav salonlarındaki oturma düzenine sosyal mesafenin korunması amacıyla öğrenciler ve sınav görevlileri dışındaki hiç kimsenin okul bahçesine alınmamasına ve öğrencilere dezenfektan ile maske dağıtımı ile dileyen adayların yayında kendi dezenfektanlarını getirebilmesine ilişkin karar alındığı anlaşılmaktadir. Yukarda yer verilen açıklamalar ile dosyada yer alan bilgi ve belgeler ışığında bakılan davada 2577 sayılı kanunun yukarıda belirtilen 27. Maddesinde yer alan koşulların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

        SINAV İPTAL EDİLMEYECEK

        Danıştay’ın bu kararı sınav iptal edilmeyecek. YKS planlandığı şekilde 27 ve 28 Haziran tarihlerinde yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ