Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara Son dakika haberi Dışişleri'nden Kosova'ya kınama
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasına ilişkin "Kosova'nın Kudüs'te Büyükelçilik açmasını, derin endişeyle karşılıyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz." açıklamasında bulundu.

        AA'nın haberine göre bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, kendi bağımsızlıklarını kazanmak uğruna büyük acılara göğüs geren bir halkın liderlerinin, on yıllardır işgal altında yaşayan ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan Filistin halkının durumunu göz ardı ettiği belirtildi.

        Açıklamada, bu kararın son derece talihsiz olduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi:

        "Kosovalı liderler bu şekilde hareket ederek, Kudüs'ün statüsü konusunda, ilgili Birleşmiş Milletler kararları dahil barış sürecindeki yerleşik parametrelere aykırı davranmış, iki devletli çözüm vizyonuna ve bölgedeki barış umutlarına zarar vermiştir. Kosovalı liderlere, sağduyunun sesini dinlemeleri ve bu sorumsuz ve hukuk dışı adımdan vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz."

        Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, bugün Kosova'nın Kudüs Büyükelçiliğinin açıldığını ve faaliyete başladığını duyurmuştu.

        KOSOVA DEMOKRATİK TÜRK PARTİSİ'NDEN TEPKİ

        Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasına tepki göstererek, "bu yanlış adımın, Kosova Cumhuriyeti'nin uluslararası toplum nezdindeki itibarına, diplomatik süreçlerine ve devletleşme politikalarına doğrudan menfi etkileri olacağını" bildirdi.

        KDTP'ten yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarıyla uluslararası statüsü koruma altında olan Kudüs'te Kosova Büyükelçiliğinin açılmasının "derin endişe ve üzüntüyle karşılandığı" belirtildi.

        Açıklamada, "Avrupa ülkelerinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tavsiyelerine ve Meclisteki tepkimize ve uyarılarımıza rağmen, Kosova halkının desteğini almaktan uzak olduğu 14 Şubat seçimleriyle de ortaya çıkmış olan bir hükümetin tabiri caizse oldubittiye getirmeye çalıştığı bu yanlış adımın ülkemiz Kosova Cumhuriyeti'nin uluslararası toplum nezdindeki itibarına, diplomatik süreçlerimize ve devletleşme politikalarımıza doğrudan menfi etkileri olacaktır." ifadeleri kullanıldı.

        Kararın tekrar gözden geçirilmesi için konunun her alanda takipçisi olunacağı vurgulanan açıklamada, Kosova halkı da tepki vermeye davet edildi.

        Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, Kosova'nın Kudüs Büyükelçiliğinin bugün açıldığını ve faaliyete başladığını duyurmuştu.

        KOSOVA-İSRAİL İLİŞKİLERİ

        Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Eylül 2020'de Beyaz Saray'da bir araya gelen Sırbistan ve Kosovalı liderler, ekonomi alanında normalleşme konusunda anlaşma imzalamıştı.

        Anlaşma ile Kosova'nın İsrail ile diplomatik ilişkilerini başlatması ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, İsrail'in ise Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanıması, Sırbistan'ın da İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararlaştırılmıştı.

        Kosova ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin resmen başlatılmasına yönelik anlaşma 1 Şubat'ta imzalanırken, aynı gün İsrailli yetkililer, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmak için yaptığı başvuruyu onayladığını açıklamıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ