Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sezgin Baran Korkmaz Avusturya'da gözaltına alındı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye ve ABD tarafından aranan, SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da gözaltına alındı.

        Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz'ın Korkmaz'ın avukatlarından edindiği bilgiye göre gözaltı talebi ABD'den geldi. Yine avukatların aktardığına göre Korkmaz'ın yargılaması Avusturya'da yapılacak.

        Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, AA'nın sorusuna "Doğru. Bilgimiz var. Takip ediyoruz" cevabını verdi.

        ARALIK'TA YURT DIŞINA GİTTİ

        Hakkında Interpol'ün kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz'ın 5 Aralık 2020'de yurt dışına çıktığı İstanbul Havalimanı'nın güvenlik kamerası kayıtlarından tespit edilmişti.

        REKLAM

        İADESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

        Türkiye´nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Sezgin Baran Korkmaz´ın gözaltına alınması ile ilgili bugün yaptığı açıklamada "İade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız" dedi.

        Büyükelçi Ceyhun bugün yaptığı açıklamada "Söz konusu şahıs dün, 19 Haziran günü Viyana´dan takriben 260 kilometre uzaklıkta bir kasabada gözaltına alındı. Ve kendisi akşama doğru Viyana´ya getirildi. Hali hazırda Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi´nde bulunmaktadır. Hakim karşısına çıkmayı beklemektedir. Kurallar gereği, doğal akış gereği yarın çıkması büyük bir ihtimal. Bizlerde bakanlığımızdan aldığımız talimat doğrultusunda gereğini yerine getirerek iade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız" ifadelerini kullandı.

        KARA PARA AKLAMA İDDİASI

        Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki ilk soruşturma ‘Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye’ye gönderildiğinin tespit edilmesiyle başlamıştı.

        132 MİLYON DOLAR TESPİTİ

        Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, geçen yıl SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde, 132 milyon dolar kara para aklandığını belirlemişti.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, şüphelilerden 11'i gözaltına alınmıştı.

        Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 8 şüphelinin ise yurt dışında olduğu tespit edilmişti.

        10 MİLYON EURO İDDİASI

        Korkmaz'ın adı en son organize suç örgütü soruşturması kapsamında aranan Sedat Peker'in bir videosu ile gündeme geldi. Peker, Korkmaz'ın sahibi olduğu Bodrum'daki Paramount Otel'de iş, yargı ve medya dünyasından önemli isimlerin ağırlandığı öne sürmüştü. Korkmaz da Peker'in öne sürdüğü isimlerden biri olan ve geçtiğimiz günlerde Habertürk'ten istifa eden Veyis Ateş ile ilgili bir ses kaydını Habertürk yazarı Sevilay Yılman'a dinletmişti. Ses kaydında Ateş'in Korkmaz'ı hakkındaki suçlamalardan kurtarmak için 'lobi' ve 'klik'e işaret ederek Korkmaz'dan 10 milyon euro istediği öne sürülmüştü. Halk TV'de İsmail Saymaz'a konuk olan Ateş, bu iddiayı yalanlarken aynı yayına telefonla bağlanan Korkmaz da ses kaydının olduğu ve Ateş'in bu parayı istediğinin o kayıtta yer aldığı iddiasını sürdürmüştü.

        TWITTER'DAKİ SES KAYDI

        Bugün de TİP milletvekili ve eski gazeteci Ahmet Şık, Veyis Ateş ile Sezgin Baran Korkmaz arasındaki telefon görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kaydını sosyal medya hesabından yayınladı.

        Veyis Ateş, bu kayıtla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada söz konusu kaydın farklı telefon konuşmalarından birleştirilerek oluşturulan bir ses kaydı olduğunu yazdı.

        Ateş, "Sahibi tutuklanan birtakım şahıslar, iş üstü yakalanmanın telaşıyla alelacele montajlanmış bu ses kaydını, tıpkı geçmişteki örnekleri gibi sosyal medyada servis etmişlerdir" ifadelerini kullandı. Ateş, Sezgin Baran Korkmaz ile telefon görüşmelerinde herhangi bir maddi talebinin olmadığını belirterek "Hukuki haklarım mahfuzdur" dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ